Könyvbemutató: X-ek, azaz ismeretlenek a Bolyaiak életében

Tudománynépszerűsítő publicista kötetével bővült a Fehér Holló Újságírósorozat. Oláh-Gál Róbert matematikus X-ek a Bolyaiak életében című olvasmányos publicisztika-füzérét a Magyar Tudomány Napja keretében, november 8-án mutatták be a kolozsvári EME-székházban.

A Bolyai-vacsora címet viselő nagyszabású informális fórum – amelyre Erdélyből és Magyarországról egyaránt érkeztek matematikusok  – kiváló alkalomnak mutatkozott Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatója újabb, a Bolyaiak  mindennapjait, emberi kapcsolatait és szakmai vergődéseit bemutató kötetének szemrevételézéséhez.

„Önök matematikusként, Bolyai-kutatóként tisztelik Oláh-Gál Róbertet – mondta a kötet szerkesztője, Szabó Csaba –, mi újságírók pedig azért, mert a tudománynépszerűsítő publicisztika egyik kivételes erdélyi képviselőjét látjuk benne, olyan kollégát, aki nemcsak kedvvel nyomoz, de eredetiségben sem szűkölködik. Különleges a felgöngyölítő módszere: jó néhányszor ő maga állítja fel azt a Bolyai élethelyzet-egyenlet, amelyet aztán nagy örömmel meg is old”.

A szerző maga rövid vetített képes előadás által idézte fel a kötet fő írásvonalait, amelyek többek között olyan területeken hoznak „megoldásokat”, mint például Bolyai Farkas főerdész-pályázata (a körpakolásos feladvánnyal) vagy az az atyai szigor, amely Jánost és Gergelyt arra inti, hogy óvakodjanak a „duellumok” és a „fejérnépek” csábításaitól.

A kötet bemutatása valójában az Egyetemiek Házában megrendezett fogadáson is folytatódott, ahol Oláh-Gál Róbert a két matematikus emlékét már-már rituálisan megidéző – a Széchenyi tiszteletére rendezett marosvásárhelyi, 1860. évi emlékvacsora mintájára  szervezett – Bolyai-vacsora egyik felszólalójaként újabb fejezeteket mutatott be röviden a mintegy ötven matematikusnak illetve meghívottnak.

Kimaradt?