Lajkó Félix és Zenekara Nagyváradon

November 9-én, szombaton 20 órától a nagyváradi Szigligeti Színház nagytermében koncertezik Lajkó Félix és Zenekara.

Lajkó Félix virtuóz, elegáns,  közvetlen és zseniális. Leginkább egy őstehetség, aki eljutott ahhoz a ponthoz, ahol minden stílus eltűnik, csak a zene marad. Mindegy, milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, bluesból, jazzből táplálkozva, Félix magán átszűrve, szabadon improvizálva elénk tárja a tiszta muzsikát, ami benne születik.

Mióta elindult Szabadkáról első hangszerével, a citerával és annak idején még egy kölcsönkért hegedűvel, folyamatosan járja a világot. Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Szarajevó, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Bécs, New York zeneértő közönségét.

„Az én feladatom, hogy a zenére koncentráljak, a kezemre és muzsikustársaimra figyeljek – ezt a szerződést kötöttem a közönséggel. Nem hiszem, hogy én magam olyan fontos vagyok”. Félix koncertjén részt venni ezért különleges élmény: közös feloldódás a zenében.

Augusztusban került a világ legnevesebb világzenei toplistájának élére a magyar zenész első citerás lemeze, a Mező. (Magyarországról utoljára Sebestyén Márta dala került fel erre a WMCE-listára még a ’90-es években). A 24 különböző európai országból származó 50 világzenei szakemberből álló zsűri a szeptemberi listán ismét Lajkó Félix lemezét ítélte a legjobbnak.

A rendhagyó koncertre a Litera Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház  szervezésében kerül sor. Jegyeket október 22-étől, keddtől a színház jegypénztárában lehet váltani naponta 11-17 óra között (keddtől péntekig), illetve a 0740/378-826-os telefonszámon is lehet jegyet rendelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?