Gyuszi bácsiról mesélt Koltai Róbert Kolozsváron

Koltai Róberttel találkozhatott a 13. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok kolozsvári közönsége péntek este, a Sose halunk meg! című, húsz évvel ezelőtt készült film vetítését követően.

A hangulat már a film alatt felfokozódott, a rendező és főszereplő Koltai Róbert pedig tovább emelte a szintet humoros megjegyzéseivel, és azokkal a plusz információkkal, amelyeket elárult a film kapcsán. Kiderült, az alkotás valós történetet örökít meg, némi árnyalatbéli különbségekkel.

Koltainak valóban volt egy Gyuszi nevű nagybátyja, aki vállfákat árult, és akitől kissé féltették a szülei. Egy alkalommal el is sikerült csalnia a kis Robit az aggódó édesanyától és édesapától, hogy aztán három kalandos napon át sülve-főve együtt legyenek.

A film elején Gyuszi bácsi meghúzza a vészféket. „Ez a valóságban nem így történt, vannak azonban jelenetek, amelyeket átéltem, de nem írtam bele a filmbe” – magyarázta. Így például valóban megetették krémessel, de emlékszik rá, hogy a finomság romlott volt, és ezért éjjel ki is hányta mind, ráadásul egy idegen revizor arcába.

A film végén a fiút bevezetik a felnőtt élet örömeibe, erre annak idején Koltainak nem volt végül lehetősége, mindenféle ígérgetések ellenére; de az a kellemetlen eset megtörtént vele, hogy egy idegen, kellemetlen lábszagú focistával aludt egy ágyban.

A Fimtettfeszt keretében szombat este a kolozsvári Győzelem moziban vetítik Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmjét, tíz órától rövidfilmeket lehet megtekinteni ugyanitt, valamint a Bulgakov kávézóban. Vasárnap a Győzelem moziban tíz órától vetítik az 1981-es Vukot, másfél órával később a Tüskevárat, délután háromtól Rodriguez Endre és Daróczy József Férfihűség című filmjét, majd öt órától rövidfilmeket, este héttől Fliegauf Benedek Csak a szél, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című alkotását. Este kilenctől az Insomnia kávézóban felolvasóestet tartanak a Drakula halála alapjául szolgáló filmregényből, a Buglakovban hét órától a Primanima fesztivál nyertes animációs filmjeit, fél kilenctől a 2013-as miskolci Jameson CineFest legjobb filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Koltai elmondta, örvend annak, hogy a Filmtettfeszt közönsége a felgördülő névsorig bent marad a moziban annak ellenére, hogy a plázákban ma már jóval a film vége előtt sokan el szokták hagyni a termet. „Én inkább elalszom a lövöldözős-robbantgatós filmek alatt. A Terminátort horkolás nélkül, de lehunyt szempillák mögül kísértem figyelemmel” – mondta el a kolozsvári köznségnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?