Hét városra terjed ki az idei Filmtettfeszt

A Már minálunk babám… kezdetű közismert nóta szövegét írta át Papp Attila Zsolt költő a Filmtettfeszt kedvéért, erre épül a tizenharmadik kiadásához érkező fesztivál reklámfilmecskéje, amelyhez Bertóti Attila készítette az animációt. A Filmtettfesztre hozott magyar filmeket idén már hét erdélyi városban lehet ingyenesen megtekinteni, az egyre népszerűbbé váló rendezvény partnerei jóvoltából.

Folytatja erdélyi terjeszkedését a Filmtettfeszt. Az idei, október 3-a és 6-a között sorra kerülő magyar filmfesztivál már hét város lakói számára válik elérhetővé: Kolozsvárott, Nagyváradon, Nagybányán, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is vetíteni fogják a magyar filmgyártás legfrissebb, díjnyertes alkotásait. Ugyanakkor erősíteni akarják a fesztivál „régifilmes vonalát” is – mondta el Buzogány Klára, a Filmtett folyóirat főszerkesztője a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban tartott sajtótájékoztatón.

A válogatásokkal együtt több mint 90 filmet vetítenek a négy nap alatt. Minden generáció megtalálja a programban azt, ami számára érdekes lehet: lesz a Vuk eredeti, 1981-es változata a legkisebbeknek, a Tüskevár a nagyobb gyerekeknek és tizenéveseknek, lesz ínyenceknek 1920-ban gyártott Janovics Jenő-némafilm zongorakísérettel, az 1940-es években Kolozsváron forgatott Férfihűség (Páger Antallal és Tolnay Klárival), amelyre a vasárnapi ebéd után a nagymamát, idős rokont is érdemes elvinni a moziba – hálás lesz érte.

Három Kovács András-filmet választottak ki a Filmtettfesztre maga az erdélyi származású rendező segítségével, ezek levetítése után találkozni is lehet a 88 éves alkotóval.

Bár sokan F. W. Murnau Nosferauját (1922) tartják az első Drakula-filmnek, Szántai János kolozsvári író, filmes szakember kutatni kezdett valami erdélyi, Drakulával kapcsolatos alkotás után, és csakhamar nyomára akadt egy mára elveszett mozinak: Lajthay Károly marosvásárhelyi filmrendező „Drakula halála” című alkotását 1920-ban mutatták be, tehát egy évvel megelőzte Murnau filmjét. (A rossz nyelvek szerint Murnau lopott is belőle ötleteket, tette hozzá Szántai). A filmről beszámoló szaksajtóból három korabeli fotó maradt meg, viszont a hajdani világsiker alapjául szolgáló novellát sikerült megszerezni: ezt négyen olvassák majd fel vasárnap este az Insomnia kávéházban, árulta el Szántai János.

Már minálunk, babám, már minálunk, babám/ az jött be szokásba/ az emberek adnak, az emberek adnak/ a mozikultúrára. /Mennek a népek este / be a Filmtettfesztre, / megnézik a filmet, megszállja az ihlet / őket a torrentezés helyett / a moziban való filmnézésre. (Papp Attila Zsolt)

Az idei kiadás sztármeghívottja a 70 éves Koltai Róbert lesz, akinek a Sose halunk meg című, 1993-as filmjét fogják vetíteni – mondta el Zágoni Bálint főszervező.

A tavaly alapított Sárga Csikó Díjat idén Buglya Sándor rendező, producer veheti át. A díjjal a Filmtett Egyesület olyan filmes személyiségeknek mond köszönetet, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítik az erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A Filmtettfeszt részletes, hét városra kiterjedő programját itt lehet tanulmányozni. A belépés ingyenes.

 

Zágoni Bálint Buzogány Klára Szántai János

Kimaradt?