Új szereposztásban kerül ismét műsorra a Visszaszületés

Két év után új szereposztásban tűzi ismét műsorra a Kolozsvári Állami Magyar Színház Visky András Visszaszületés című drámáját. A Tompa Gábor rendezte előadásnak 2009-ben volt a bemutatója a világ egyik legjelentősebb színházi fesztiválján, Avignonban.

A bemutatót követően Philippe Laroudie a következőket írta a La Marseillaise hasábjain: „A Történelem itt nem ürügy egy adott színházi „nézőpont” képzelgéseinek megtermékenyítésére. A Történelem itt szöveg. Dadogás. Egy nyelv dadogása, amelyet a tíz színész elképesztő egyszerűséggel fordít át héberre, románra, görögre, németre, olaszra, angolra, franciára. Színpadra vinni egy ilyen – Istentől? – elhagyott embert ugyanolyan lehetetlennek tűnik, mint elkormányozni egy viharba keveredett hajót, amelynek oldalát megtépázták a csónakok.”

Az előadást a bemutató óta közel ötvenszer játszotta a színház társulata, Kolozsváron kívül Budapesten, Pilsenben, a lengyelországi Torunban és Katowicében.

„A Visszaszületés a túlélés története. Túlélni a koncentrációs táborok után, túlélni a többieket, saját emlékeinket, önmagunkat. A holokausztból kiindulva Visky András egy névtelen ember történetét meséli el, akinek azonossága ismeretlen, a „mi” megtestesítője, a guantánamói ártatlanoké, a Mexikóban bebörtönzött Florence Cassez-é. A Visszaszületés úgy visszhangzik jelenvaló világunkban, amelyet mi építünk, mintha a történelem játszódna újra” – írja Laurent Bourbousson.

A felújított előadásban színpadra lép: Dimény Áron, Györgyjakab Enikő, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Sigmond Rita, Bogdán Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Kató Emőke, Viola Gábor. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, koreográfus Vava Ștefănescu, a zenei összeállítást Tompa Gábor jegyzi.

Az idei évadban az első előadásra október 2-án, szerdán este 8 órától kerül sor, majd október 6-án, vasárnap délután 5 órától lesz látható a George Banu Napok keretében.

Jegyek a színház jegypénztárában és interneten, a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?