Összevonták a bukaresti operát és az operettszínházat

Egyetlen intézménnyé olvasztották a Bukaresti Nemzeti Operaházat és a Ion Dacian Nemzeti Operettszínházat, így ez utóbbi önálló intézményként megszűnik létezni, és tevékenységét az opera keretében folytatja.

Erről a román kormány szerdán fogadott el határozatot, amely szerint az összevonást "a művészeti tevékenység, valamint az anyagi források" egyaránt indokolttá teszik. Daniel Barbu kulturális miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az összevonás következtében egymillió eurót takarítanak meg, és a döntés a kormány korábban elfogadott általános megtakarítási tervébe illeszkedik.

A korábban nyilvánosságra hozott határozattervezet azzal indokolta a két intézmény összevonását, hogy így nem fog mindkét színházban egy-egy jogi, könyvelői és egyéb adminisztratív feladatkörökkel rendelkező igazgatóság működni, hanem az opera keretében működő hasonló részleg látja el ezeket a feladatokat.

A határozattervezet szerint az összevonás következtében az adminisztratív személyzet létszáma csökken, a két intézmény művészei pedig változatlan körülmények között folytatják tevékenységüket, de közös irányítás alatt.

Az összevonását támogatta Răzvan Ioan Dinca, az opera tavaly decemberben kinevezett igazgatója is, aki azelőtt hat évig az operettszínházat irányította. A tavaly novemberben Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Dinca úgy vélte, a két intézmény nem sínyli meg az összevonást, mert ugyanúgy folytatja tevékenységét, de ezentúl valamennyi alkalmazott az operával fog munkaviszonyban állni.

Kapcsolódók

Kimaradt?