Színikritikusok díja: újabb elismerések a Bányavakságnak

A magyarországi Színházi Kritikusok Céhe a 2013-as év legjobb új magyar drámájaként értékelte Székely Csaba Bányavakságát. A legjobb férfi mellékszereplőnek pedig Bányai Kelemen Barnát választották, aki a román rendőrt, Florint alakítja ugyanebben a drámában, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkciójában. A Színikritikusok Díját a budapesti Trafóban adták át.

A Trafóban megrendezett gálaesten adták át a Színikritikusok Díja 2013. évi elismeréseit.

A legjobb előadás díját a Katona József Színház A nép ellensége című Ibsen-előadása kapta, Zsámbéki Gábor rendezésében. A legjobb rendező Andrei Şerban lett, a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában előadásáért.

A legjobb női főszereplő díját egyenlő szavazattal, megosztva kapta Csákányi Eszter A 42. hét (Szkéné Színház / Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla), illetve Eszenyi Enikő a Jóembert keresünk (Vígszínház, rendező: Michal Dočekal) főszerepéért. A legjobb férfi főszereplő elismerését Stohl András kapta, Hendrik Höfgen megformálásáért Klaus Mann Mephisto című művében, Alföldi Róbert rendezésében, a Nemzeti Színház előadásában.

A mellékszereplői díjakat Tenki Réka (Sirály, Nemzeti Színház, rendező: Alföldi Róbert), illetve Bányai Kelemen Barna (Bányavakság, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház/Yorick Stúdió, rendező: Sebestyén Aba) kapták. A legjobb új magyar dráma díját Székely Csaba vehette át, Bányavakság című darabjáért.

A gyermek- és ifjúsági előadások közül a Budapest Bábszínház Semmi című produkciója (rendező: Hoffer Károly) nyerte el a kritikusok elismerését.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás az Örkény Színház Liliomfi produkciója, a legjobb független előadás A Dohány utcai seriff című darabja lett, mindkettő Mohácsi János rendezése. Utóbbi díjat Alföldi Róbert adta át, ahogyan fogalmazott: „Nincs más választás, mint hogy mindannyian függetlenek legyünk.”

A legjobb színházi zene elismerését Kovács Márton vehette át (Liliomfi, Örkény István Színház és A Dohány utcai seriff), ő a hatodik alkalommal kapta meg a Színikritikusok Díját.

A legjobb jelmezért Remete Kriszta (Liliomfi, Örkény István Színház), a legjobb díszletért Izsák Lili (Angyalok Amerikában) kapott elismerést. A legjobb pályakezdő elismerését Tasnádi Bence (a Katona József Színház tagja, 2012-ben végzett Máté Gábor és Dömötör András osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen) nyerte el. Az idei különdíjat Orlai Tibor producernek ítélték a kritikusok.

A Színikritikusok Díját idén harmincharmadik alkalommal adták át. A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A szavazatszámláló bizottság idén összesen 910 voksot számolt össze. A szavazatok összesítése alapján a színházak képzeletbeli versenyében három fővárosi színház áll a dobogón: a legtöbb jelölést a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Örkény Színház művészei, illetve előadásai kapták. A tizenöt kategória első három helyezettjét ugyanis már korábban nyilvánosságra hozták, ám a nyertesek névsora csak a díjátadón derült ki. Az elismeréseket a Trafóban rendezett gálaműsor keretében vehették át a díjazottak, a műsort Gergye Krisztián rendezte.

Az életműdíjat 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház egyik alapítója kapja. „Zsámbéki Gábor a magyar színház elmúlt közel fél évszázadának megkerülhetetlen, jelentős alkotója, aki munkásságával, elvi következetességével, igényességével példa lehet a mai színházcsinálók számára” – írta laudációjában az idei életműdíj birtokosáról Nánay István.

A Színházi Kritikusok Céhe idén harmadik alkalommal adta át az életműdíjat. A Színikritikusok Díja 15 kategóriájával ellentétben itt nincsenek jelöltek, a szervezet tagsága többfordulós szavazás útján dönti el, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először 2011-ben adta ki a Színházi Kritikusok Céhe, akkor Törőcsik Mari vehette át az elismerést, egy évvel később pedig Senkálszky Endre kolozsvári színművészt tüntették ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?