Ismét Csíkszeredában a Júlia szép leány

A városnapi premier után először lép fel újra a Hargita Együttes a csíkszeredai közönség előtt legújabb produkciójával.

A társulat szeptember 24-én, kedden a Városi Művelődési Házban mutatja be a Nyirő József balladája nyomán rendezett Júlia szép leány című műsorát. Az előadás este 7 órakor kezdődik.

Egy erdélyi turné állomásaként éppen nyolcvan éve, 1933. augusztusában mutatták be Csíkszeredában Nyirő Józsefnek Júlia szép leány, a közismert ballada nyomán írt színművét. A művet akkor Keresztes Károly zenésítette meg, a díszleteket Haáz Rezső készítette. Az évfordulóra Nyirő balladáját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes dolgozza fel új műsorában. 

“A társulat belső erőforrásokkal oldotta meg az darab színrevitelét. A rendezést Kelemen Szilveszter vállalta két alkotótárssal, Kósa Gabriellával és Böjte Róberttel, mindhárman az együttes táncosai. Merész vállalkozás ez részükről, hiszen először dolgoznak ilyen minőségben hivatásos együttessel.Tolmácsolásukban gyakorlatilag teljesen új alkotás, táncszínházi kísérlet született. Néhol a táncjáték, máshol a némajáték eszközeinek felhasználásával vezetik végig a nézőt a történet fonalán. Ezekkel az elemekkel kötik össze a szép és az együttes tánckarától már megszokott magas színvonalon előadott székelyföldi táncokat a küküllőmentitől a felcsíkiig” – írja az előadásról az együttes egyik tagja, Rangyák József.

A műsor a Heveder zenekar közreműködésével készült.

Az intézmény fenntartójának javaslatára összeállított új produkció premierjét a csíkszeredai városnapok keretében tartotta a Hargita Együttes augusztus 3-án, szombaton.

A szeptember 24-ei előadásra jegyeket elővételben is lehet vásárolni minden hétköznap az intézmény jegypénztárában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?