Mi baja Magyari Tivadarnak a medvékkel?

Pénteken délelőtt, az Agnus rádió hullámhosszán és a Sapientia Tudományegyetem épületében hangzott el beszélgetés Magyari Tivadar, a Transindexen heti rendszerességgel publikáló szociológus és Demény Péter között a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Többek között arra kerestek választ: mit lehet kezdeni az olvasók félreértéseivel, érdemes-e felvenni a kesztyűt a kritikákkal szemben, illetve mi baj van a medvékkel?

A beszélgetésből kiderült: több mint kilencven írás olvasható a hírportálon Magyari tollából, ezek egy része – újabb humoreszkek társaságában – nyomtatott változatban is olvasható lesz a jövőben. A humorral régi barát Magyari Tivadar, de elsősorban az írottal, amelyik a munkájából adódó száraz szövegek magas arányát hivatott enyhíteni. Szűk körben olvasta már fel írását, mások is adtak elő tőle, de úgy véli, a pozitív visszajelzések ellenére sem akar ebben a műfajban indulni.

A portál szerkesztői – korábbi, nyomtatott sajtóból szerzett élményeivel szemben – nem írják bele saját poénjaikat a szövegekbe, így aztán az egy-másfél órás munka folyamatában több időt vesz el a csiszolgatás, mint a szöveg megírása. Amit pedig leír, azt kész szövegnek véli, amihez nem szeretne hozzátenni. Ebből adódóan nincs is, amit kezdjen az olvasók hozzászólásaival. Magyari elmondja, amíg nem a Facebookról, tehát névvel-fotóval írtak véleményt róla, addig a legszélsőségesebb dicsérettől a szidalmakig mindenféléhez volt szerencséje, ma már inkább egymással vitatkoznak a szövegei alatt, és megpróbálják aktuálpolitikai, ideológiai kérdésekhez kötni azokat.

Ezeken a hozzászólásokon rendkívül jókat szórakozunk – vallotta be Magyari, aki egyébként nem lépett be Demény csapdájába, és mind Orbánt, mind Gyurcsányt nagy formátumú, jó politikusnak minősítette. Mint mondta, a véleményekhez nem is szól hozzá, csak azoknak ír vissza, személyesen, akiket ismer. Nincs szüksége sem használati utasításokra, sem magyarázatokra, nem szereti a kommenteket sehol az interneten attól függetlenül, hogy elfogadja a létjogosultságukat. Szóba kerültek a tabu-témák is: Magyari sem a közösségi siralmakat, sem az értelmiségi finnyáskodásokat nem akarja figyelembe venni, ugyanakkor arra törekszik, hogy ne adjon magas labdát azoknak, akik egy aktuálpolitikai utalásért keresgélnek nála.

Kiderült az is, hogy egyike azon kevés kolozsvári szociológusoknak, aki helyesen tud írni magyarul, így elmondható, megtalált egy piaci rést ezzel a tudásával. Egyébként próbál nem haladni a trenddel, így a román szavak magyar szövegbe keverésével is akkor hagyott fel, amikor az divattá kezdett válni. Ezért van baja a medvékkel is: túlságosan elszaporodtak mára a stand-up műfajában. Humoristák is kértek tőle anyagokat, de végül azt mondták, az őket követő közönséghez képest túlságosan értelmiségi szövegeket ír. Ő inkább azt akarja, hogy ne a poén tartsa fenn a heti humoreszkeket, hanem a kitalált történetei – mondta Demény kérdésére.

Kimaradt?