Albert Flórián Emlékkiállítással indult a XII. Partiumi Magyar Napok

Albert Flórián legendás futballistaként, korszakának legjobbjaként, férjként, apaként, barátként, 15 millió magyar összetartójaként jelenik meg a néhol mosolyt előcsalogató, néhol könnyeket fakasztó emlékkiállításon, amelynek megnyitója egyben a XII. Partiumi Magyar Napok kezdetét is jelentette hétfő délután a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A kiállítás Magyarország első és eddig egyetlen aranylabdását hivatott bemutatni. Pályafutásának legfontosabb pontjairól őrzött emlékeket és az embert ismerhetjük meg szeptember 3-ig, naponta 10.00 és 18.00 óra között, az ingyenes kiállításon.

A futballrajongók most igazán örülhetnek Szatmárnémetiben, hiszen több mint két héten át tekinthetik meg az Albert Flórián Emlékkiállítást, amelynek ez az első erdélyi állomása. A megnyitón Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány – a Partiumi Magyar Napok szervezője – elnöke, rövidre fogott beszédét követően, az Aranylabdás gyermekeinek adta át a szót. „Ez a kiállítás elsősorban édesapánkat igyekszik bemutatni. Mindenki tudja, milyen volt sportolóként, melyek voltak az eredményei. Mi azt szeretnénk inkább megmutatni, milyen volt magánemberként, apaként, barátként, haverként" - foglalta össze a kiállítás szellemiségét Albert Magdolna.

Albert Flórián 1941-ben született egy Hercegszántó nevű faluban és 2011-ben hunyt el Budapesten. 1952 és 1975 között szolgálta a Ferencvárost, melyben 351 tétmérkőzésen 256 gólt szerzett. Nyert négy bajnoki címet és egy Magyar Népköztársaság Kupát, tagja volt az 1965-ben a Juventust Torinóban 1-0-ra legyőző és a Vásár Városok Kupáját megnyerő csapatnak. A magyar válogatottban 75 meccsen lépett pályára, 27 gólt szerzett - ezek közül négyet az 1962-es világbajnokságon. Pályára lépett az 1966-os vébén valamint az 1964-és és 1972-es Európa-bajnokságon valamint az 1960-as olimpián. Tehetségével, technikájával, gólérzékenységével nem csak Magyarországon lett bálvány, hisz 1967-ben őt választották Európa legjobb futballistájának, ezért megkapta az Aranylabdát - első magyarként és második kelet-európaiként a szovjet Lev Jasin után.

„Sportolói és emberi példamutatása a mai napig érvényes. A Császár életművéből mindenki erőt meríthet magának. Amikor a Partiumi Magyar Napokat életre hívtuk, azzal a szándékkal tettük, hogy bemutassuk értékeinket. Albert Flóriánt a magunkénak érezzük és nagyon örülünk, hogy Erdélyben elsőként Szatmárnémetiben tekinthető meg a róla szóló kiállítás", mondta Kereskényi Gábor, a szatmárnémeti kiállítás egyik ötletgazdája. S ugyanezt a gondolatot erősítette meg Tilki Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő:  Albert Flórián egy olyan legenda, aki összeköt minket határon innen és túl. Tudnunk kell, hogy sport nélkül nincs jövő nemzedék, tette hozzá a politikus.

Miközben a nagyszámú érdeklődő megtekinthette többet között Albert Flórián személyi igazolványát, fiatalkori képeit, az utolsó, általa dedikált Fradi-mezt, valamint magát az erdeti Aranycipőt és az Aranylabdát, megnézte az életéről szóló filmet, addig fia, ifjabb Albert Flórián készségesen állta az autogramért és közös fényképért sorakozók rohamait. De látszott rajta, és ki is mondta, hogy számára még mindig nagyon nehéz az édesapjáról szóló kiállításon részt venni.

A kiállítással megkezdődött a XII. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat, amely vasárnapig kínál mindenkinek változatos programokat.

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery’s Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24.

Kapcsolódók

Kimaradt?