Muszka-versek szemnek és fülnek

Hiánypótló kísérletbe vág Muszka Sándor költő és Orbán Ferenc zenész, az előbbi verseit ugyanis nem csak olvasni lehet majd, hanem utóbbinak köszönhetően hallgatni is. A hír annyira friss, hogy még az sem biztos, valóban Reggelek a Grossmutterben lesz a kötet, és A fehér cigány a lemez címe, a tizenhárom dal felvételét ezen a héten kezdik meg.

A két művész régóta ismeri egymást, régi kolozsvári koncerteken Muszka nem csak a hallgatóság soraiból figyelte Orbánt, hanem időnként énekesként is megjelent mellette. Az utóbbi időben nem volt alkalmuk találkozni, egy véletlen folytán végül mégis egymásra találtak, egy ismerős segítségével, aki a friss verseket olvasásra ajánlotta Orbán Ferencnél.

Orbán jó szokása, hogy ha számára kedves verset talál, azt rögtön megzenésíti, legyen szó Weöres Sándor, Pilinszky János vagy Varró Dani lírájáról. Így járt el ezúttal is, amikor pedig több vers meggyőzte arról, hogy gitárt kell ragadnia, felkereste régi költő barátját, az együttműködést megbeszélendő.

Azt még nem tudni, hogy a lemezeket milyen formában juttathatják el a közönséghez, meglehet, hogy minden könyv mellé jár, de azon is gondolkodnak, hogy választhatóvá teszik a vásárló számára: olvasni vagy hallgatni szeretné a verseket, esetleg szemnek és fülnek egyaránt élvezhetővé tenné azokat.

A költő jóvoltából olvasóink ízelítőt kaphatnak a hamarosan érkező kötetből:

 

Székely Slam

Itt születtem Székelyföldön kedvesem

Nevelkedtem pityókán és hentesen

Mi vagyunk a híres neves székelyek

Nyugtatóból reggel este egy felet

 

Itt születtem büszkének és szabadnak

Füle volt itt mindig is a falaknak

Azt ígérték hazám is lesz autonóm

Zászlónk ott leng már az összes balkonon

 

Jó hírünk van mindenütt a világban

Éhbérért is eljárunk mi munkába

Erdőt mezőt rég eladtunk mire kell

Aki bánja maga magát kösse fel

 

Nem tanultunk semmit, így nem felejtünk

Úgy ismernek, de csavaros az eszünk

Mit lehetett kiharcoltunk magunknak

S bár a pártok a zsebünkben matatnak…

 

Gyermekeink szanaszét a világban

Mosogatnak új hazát Angliában

Kimaradt?