Dombokon túl – vetítés és beszélgetés Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fovárosa program keretében július 17-én, szerdán a 2012-es, Cristian Mungiu által rendezett Dombokon túl (După dealuri) című filmet vetítik az Erzsébet parkban 21 óra 30 perctől. A filmet a Huszárik filmklub (Kónya Ádám Művelődési Ház) és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében vetítik, része a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa programnak.

Alina és Voichiţa egy árvaházban lettek barátnők gyermekkorukban. Felnőve szeretőkké váltak, és bár korábban hűséget fogadtak egymásnak, Alina Németországban próbál új életet kezdeni. Egy idő után azonban nem bírja tovább, és visszamegy Moldáviába Voichiţáért. Ő azonban időközben más elkötelezettséget talált, egy kolostorba vonult, és ott is akar maradni örökre. Vonakodva, de befogadják Alinát is pár napra a zárdába, mielőtt visszatérne Németországba. Hamar kiderül azonban, hogy elvei nem közösek az ott élőkével.

Cristian Mungiu, aki 2007-ben 4 hónap, 3 hét, 2 nap című “abortuszfilmjével” elhozta többek között az Arany Pálmát Cannes-ból, most sem kevésbé kényes témát választott. A Dombokon túl-ban a 2005-ös moldvai esetet dolgozza fel, amely még hónapokig téma volt nem csak a román médiában: egy fiatal skizofrén nő (ördögűzés címén véghezvitt) halálra kínzásáért  egy ortodox pópa és négy apáca került a vádlottak padjára. A filmdráma tavaly a Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv díját, két női főszereplője, Cosmina Startan és Cristina Flutur pedig megosztva a legjobb női alakítás díját.

Énekelt versek a múzeumkertben

Július 18-án, csütörtökön 19 órától Sebő Ferenc és zenekara énekelt verseket ad elő a Székely Nemzeti Múzeum kertjében. A koncert része a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa programnak.

Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a magyar hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója. Fellépései mindig többek jelentenek a koncertezésnél, találkozás a költészettel, a magyar nyelv csodálatos világával.

Kapcsolódók

Kimaradt?