Harminc jelentkező a harmadik Székely Vágtán

A pálya készen áll, a lovasok edzenek, a kiegészítő produkció próbái jól haladnak, és a jelentkezés is lezárult a harmadik Székely Vágtára. Július 13-án, szombaton harminc település lovasa áll rajthoz, hogy megküzdjön a középdöntőbe jutásért. Hárman közülük Budapesten, a Nemzeti Vágtán is megfuthatják körüket, de a székely székek legszebb települése is képviseltetheti magát a rangos fővárosi lovas eseményen.

A Székely Vágta főszervezője, Sztakics Éva alpolgármester asszony sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy harminc versenyzője lesz a Székely Vágtának: Kovászna megyéből 19, Hargita megyéből 10, Maros megyéből egy lovas képviseli települését a futamokon. A benevezett Hargita megyei települések száma kétszer akkora mint tavaly, ez valószínűleg annak is betudható, hogy tavaly Csíkdelne lovasa nyerte meg a Székely Vágtát – mondta Sztakics Éva. Három női lovas is indul, és bár a tavalyi győztes nem, de a lova újra nekivág a versenynek.

A jelentkező települések a következők: Barót, Csernáton, Csíkdelne, Csíkszentgyörgy, Csíkszentkirály, Csíkszereda, Előpatak, Esztelnek, Gelence, Gidófalva, Gyergyócsomafalva, Gyergyószárhegy, Homoródszentmárton, Kászonaltíz, Kézdioroszfalu, Kézdivásárhely, Kilyén, Kovászna, Lemhény, Maksa, Nyujtód, Réty, Sáromberke, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Székelyszentkirály, Székelyudvarhely, Szotyor, Vargyas és Zalán.

Készül a TűzTánc lovas része is

Zakariás Zalán rendezésében, Kálnoky Anna grófnő segítségével készülnek a Kálnoky-lovarda és a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület fiatal lovasai a Székely Vágta kulturális szuperprodukciójára, a TűzTáncra. A produkcióban először kapnak helyet lovasok is, 4-5 lovaskoreográfia lesz az előadásban. Zakariás Zalán rendező elmondta, hogy mivel népi és kortárs elemek vannak a TűzTáncban, a zene nagy harmóniában van a lovak mozgásával, így nem volt nehéz összehozni a két műfajt. A lovas részek látványban sokat tesznek hozzá a produkcióhoz – állítja a rendező. A TűzTánc koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán is megérkezett már, aki külön dolgozik a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió táncosaival.

Kálnoky Anna a lovas részek megvalósításánál volt a rendező segítéségére, és azt nyomatékosította, hogy a lovas részeket komoly lovas tudás előzi meg, és nem könnyű ezeket kivitelezni, mert tele van veszélyekkel. Odafigyelés és fegyelem kell. A ló és a lovasa hosszú gyakorlat eredményeként válik eggyé, olyan fontos a szinkron munka, mint egy táncospár esetében a begyakorlás szükségessége – hangsúlyozta a grófnő. A fiatalok nagy része 6-7 éve lovagol, a gidófalviak ugyan ilyen tapasztalattal rendelkeznek, másképp nem lehet megcsinálni ezt a koreográfiát – tette hozzá.

A pálya készen áll

Jelentős változások történtek a versenypályán - számolt be Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Az utolsó simításokat még pénteken elvégzik, a veszélyes kanyarokat helyrehozták, viszont a pálya jövőre lesz tökéletes, amikor a középső részét sikerül begyepesíteni.

Hírességek fogathajtó versenye

A Székely Vágta második napján érdekességként ismét lesz hírességek fogathajtó versenye, amelyet idén Péter Szabó Szilvia, Dancs Annamari, Nagy József és Demeter János vállal be.

A versenyzők listája megtalálható a www.szekelyvagta.ro honlapon.

Kapcsolódók

Kimaradt?