Húszmillió forint magyarországi vendégjátékokra az erdélyi társulatoknak

Magyarországi vendégjátékok szervezésére összesen 34,7 millió forint odaítéléséről döntött Halász János kultúráért felelős államtitkár. A támogatást Magyarország határain kívüli magyar színházak és táncegyüttesek kapják. Az összegből 19.353.000 forintot erdélyi és partiumi magyar társulatok között osztottak szét.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kétmillió, a Csíki Játékszín 1.400.000, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház kétmillió, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház 2.100.000, a nagyváradi Szigligeti Színház 2.150.000, a sepsiszentgyörgyi M Studio 1.950.000, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2.120.000, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 1.700.000, a nagyváradi Kiss Stúdió Színház 333.000 forintot kap magyarországi vendégszereplésre. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Székely Csaba: Bányavakság című drámájának miskolci bemutatására 1.600.000 forintot különítettek el, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata pedig kimondottan Barta Lajos: Szerelem című produkciójának magyarországi bemutatására nyerte el a kétmillió forintos támogatást.

A magyarországi vendégjátékokat támogató pályázaton 23 szervezet indult - tájékoztatott szerdán a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény felidézi, hogy a tavalyi évtől eltérően idén önálló pályázatot hirdettek a 2013. június 1. és 2014. május 15. között megvalósuló programokra.

 "Az Emmi idén ezzel összesen 45 millió forintos pályázati támogatást nyújt a határon túli színházak és táncegyüttesek részére" - hangsúlyozta a tárca.

 A dokumentum kitér arra is, hogy a bírálat során a kultúráért felelős államtitkár által felkért, szakértőkből álló kuratórium értékelte a pályázatokat. Ez alapján fogalmaztak meg döntési javaslatot a miniszter tanácsadó testületei, a Táncművészeti és a Színházművészeti Bizottság, amelyet Halász János döntéshozóként változtatás nélkül elfogadott.

 A támogatási szerződéseket a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága köti meg a nyertes szervezetekkel, és a támogatás utalásáról is ők gondoskodnak - olvasható a közleményben.

 A pályázat részletei itt érhetők el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?