Több ezer székelyruhás regisztrált az Ezer Székely Leány napján

Nagy számban érkeztek résztvevők és érdeklődők Csíkszeredába szombaton, az Ezer Székely Leány Napjára. A szervezők mintegy 2500 székelyruhást vettek nyilvántartásba, ám egyesek szerint ennél jóval többet számláltak a csíksomlyói nyeregben. A Csíki Játékszín előtt a lovasok, szekeresek és hintósok gyülekeztek, a megyeháza előtt pedig a székely ruhába öltözött utasok.

Az előző évekhez hasonlóan idén is az ima, a népdal és a népviselet állt a találkozó központjában. A csíksomlyói nyereg a délelőtt folyammán megtelt kézművesekkel, itt népi mesterségbemutatót is tartottak.

Az ünnepség a csíksomlyói kegytemplomban tartott szentmisével kezdődött, a tömeg huszárkísérettel innen vonult fel a nyeregbe. Megnyitóbeszédet Csíkrákos polgármestere, Császár Attila és Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert tartottak, majd zene és tánc uralták a teret.

Évről évre egyre többen regisztrálják magukat a népviseletet viselők sorában. Az esemény társszervezői Hargita és Kovászna Megye Önkormányzata, valamint Székelyföldi Kézművesek Egyesülete voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?