Haggyállógva Vászka: szabadtéri mozi Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön a szabadtéri mozi soron következő filmje az 1996-ban készült Haggyállógva Vászka magyar-orosz filmszatíra. A vetítés szerdán, július 3-án, 21.30-kor, sötétedés után kezdődik (rossz idő esetén a vetítést újratervezik).

Vászka, a pityeri tolvaj szívességet tesz Ványkának, a falusi rablónak. A két zsivány ettől kezdve elválaszthatatlan egymástól. Kifosztják az állami széfeket a vérehullató szardínia és a vezérfonal segítségével, ám nem tudnak túljárni Zinovjev elvtárs eszén, aki Fegykával együttműködve elfogja Vászkát. Most Ványkán a sor, hogy viszonozza Vászka szívességét?

A film 1996-ban a Magyar Filmszemle fő-, rendezői-, valamint operatőri díját nyerte el, ezzel Gothár Péter rendező filmjei két egymást követő évben (A részleg, 1995) is elnyerték a legnagyobb magyar filmszakmai elismerést.

A filmet a Huszárik filmklub (Kónya Ádám Művelődési Ház) és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében vetítik, része a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa programnak.

Világzene a múzeumkertben

Július 5-én, pénteken 20 órától a marosvásárhelyi Kush Kush világzenei együttes lép fel a Székely Nemzeti Múzeum kertjében. Az esemény a Sepsiszentgyörgy Kulturális Főváros program része.

A marosvásárhelyi együttest a Zakuszkából már ismert Apostolache Zénó alapította, ének: A. Kiss Andrea színművész, szaxofon, klarinét: Deák Sándor, a Marosvásárhelyi Filharmónia, a Transilvanian szaxofonkvartett és egy ifjúsági német együttes tagja, akusztikus basszusgitár: Zonda Attila klasszikusgitár-tanár, több együttes volt tagja, dob, ütőhangszerek: Gombocz Avar, szintén a Marosvásárhelyi Filharmónia tagja, harmonika, zeneszerző. A Kush Kush magyarországi, romániai, macedóniai, bulgáriai, szerbiai, törökországi és albániai romák népdalait elegyíti sajátos zenei harmóniákkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?