TIFFta film! - Húsznál is több produkció a székely filmfesztiválon

Véglegessé vált a TIFFszereda programja, amely a TIFF Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon vetített legnépszerűbb, valamint a több szakmai elismerést is begyűjtött filmeket vonultatja fel öt helyszínen a csíkszeredai közönség előtt.

A nulladik nap a dokumentumfilmeké: szerdán, június 26-án kilenc alkotást tűztek műsorra a szervezők, olyan produkciókat, amelyeket itthoni neves rendezők forgattak Erdély különböző részein változatosabbnál változatosabb témakörökben.

A TIFFszereda nyitónapján, csütörtökön este Tudor Giurgiu Csigák és emberek című filmjével nyitják meg hivatalosan a fesztivált, de előtte is olyan neves produkciókat láthat a nagyérdemű, mint a Dan Chișu rendezte A medve, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című nagy sikerű új alkotása, vagy a Csíkszeredában is 2011-ben forgatott játékfilm, a Szívből jövő szeretetből (Din dragoste cu cele mai bune intenții).

Szintén csütörtökön nyitják meg a Művészetek Házában működő Art Caféban a TVmania és Természet a városban című kiállítást.

Pénteken 13 órától Török Ferenc Isztambul című produkciója lesz látható, majd a Gérard Depardieu főszereplésével Segesváron forgatott Életre ítélve című filmet tűzték műsorra. Ezt követi az idén megjelent Vidám temetés, majd az Arany medve- és FIPRESCI-díjas A gyerek fekvése című film, Călin Peter Netzer kézjegyével. 21 órától Lakatos Péter és Felméri Cecília huncut filmjeire térhet be a nagyérdemű a Paris Bistróba, 22 órától pedig a tavaly két Golden Orange Antalya-díjat besöprő, Deák Krisztina rendezte Aglaja című alkotást láthatja a közönség az Euro Top – Open Air szabadtéri vetítésen.

A TIFFszereda harmadik napja fotókiállítás megnyitóval indul a Művészetek Háza Art Caféjában, 13 órától pedig Hajdu Szabolcs több díjat is elnyert Bibliothéque Pascal című filmjét vetítik. A nap nagy meglepetése egy idei TIFF-díjnyertes film, ezt 17 órától lehet megtekinteni a Művészetek Házában. 22 órától Szabó István Az ajtó című alkotását tűzték műsorra a Mikó-vár szabadtéri színpadán.

Vasárnap délben a gyerekek fogják a leginkább élvezni a műsort: Marius Tabacu és Maksay Ágnes Rózsa és Ibolya című mesefilmjét vetítik a Művészetek Házában. 15 órától Lore, 17 órától pedig az idei Oscar-gálán a legtöbb díjat elnyert Pi élete című film lesz látható. Este fél nyolctól Bergendy Péter A vizsga című izgalmas magyar thrillere pörög, a 22.30-kor kezdődő szabadtéri vetítésen pedig Pablo Berger 12 GOYA-díjat elnyert Hófehérke című produkciójával zárul a TIFFszereda.

A legtöbb vetítést követően a közönségnek lehetősége nyílik kérdezni a meghívott rendezőktől, szereplőktől vagy producerektől. Jegyek már kaphatók a Szabadság téren felállított Infoboxban. Hétfőtől szerdáig az Infobox naponta 12–18 óra közt tart nyitva, csütörtöktől vasárnapig pedig 12 és 22 óra között. Azok számára, akik nem tudják megvásárolni a jegyet elővételben, a fesztivál idején naponta 10–22 óra között a Művészetek Házában (Szakszervezetek Művelődési Háza), illetve a vetítések helyszínén kezdés előtt fél órával is lehetőségük nyílik jegyvásárlására. Jegyárak: a megnyitó előadásra (csütörtök, 21.30: Csigák és emberek – r.: Tudor Giurgiu) 10 lej, a többi előadásra 5 lej. Némely vetítésre ingyenes lesz a belépő, ezekről az Infoboxnál, illetve a helyszínen lehet érdeklődni. A Művészetek Házában, illetve az Infoboxban ugyanakkor megtalálható a részletes műsorfüzet is.

Kapcsolódók

Kimaradt?