Megbüntette a CNA a Magyar RTL filmcsatornáját

Megbírságolta a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Magyar RTL Televízió Zrt. Romániában bejegyzett Film+ csatornáját, amiért "alkalmatlan" időpontban sugározta az Alien és az Alien vs predator című filmeket - közölte pénteken Turos Lóránd, a CNA tagja.

A román médiahatóság 10 ezer lejes (660 ezer forintnak megfelelő) bírságot szabott ki.

A CNA-t a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kereste meg, ahova arról érkezett panasz, hogy az erőszakos jelenetet tartalmazó filmeket olyan idősávban vetítették, amikor kiskorúak is láthatták.

A panasz szerint a filmeket először 15 éves korhatár-besorolással 21 órakor sugározták, majd egy délutáni idősávban a nagykorú felügyeletének szükségességére utaló jelzéssel megismételték.

"Ez egy európai gyakorlat: ha olyan televíziós társaságra érkezik panasz, amely nem a román jogrend alá tartozik, akkor mi is továbbítjuk azt az illető országnak, és nyilvánvalóan az illető országban a saját jogszabályaik szerint vizsgálják meg" az ügyet - magyarázta a CNA képviselője.

A Magyar RTL Televízió Zrt. már tíz éve jelen van a romániai piacon, romániai leányvállalata, a Cable Channels SRL több csatornát is bejegyzett már a szomszédos országban.

A CNA tagja szerint itt azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni, mert Romániában nem kell műsorszórási díjat fizetni.

"A korhatáros előírások sem egységesek mindenhol, emiatt a filmcsatornákat nem szívesen jegyzik be Romániában, vagy Magyarországon, hanem olyan országot keresnek, ahol lazábbak a szabályok" - mondta Turos Lóránd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?