Az ízig-vérig magyar művész: Hunyadi László

Hunyadi László szobrászművészt köszöntötték hétfőn este Marosvásárhelyen a Bolyai János Tudomány és Technika Házában. A művész (aki valamennyi Bolyai Alkotótáborban részt vett alkotóként vagy mesterként) idén tölti 80-ik életévét – ez adta az alkalmat az ünneplésre.

Zsúfolásig telt a Bolyai János Tudomány és Technika Háza konferenciaterme, ahol a marosvásárhelyi szobrászművész barátai, pályatársai, tanítványai gyűltek össze.

Hunyadi Lászlót előbb Csegzi Sándor, Nagy Miklós Kund és Pokorny Attila köszöntötte. Csegzi a művész szerénységére hívta fel a figyelmet, azokról a táborokról beszélt, amelyeken Hunyadi is részt vett, aki mindig képes volt a megújulásra, a fiatalos lendületre. Nagy Miklós Kund a hat és fél évtizedes pályát próbálta néhány percben összefoglalni. Úgy tűnt, hogy a dombói fiú (a fiatal Hunyadi László) zenész lesz, de aztán Bandi Dezső felfedezte benne a tehetséget, aminek kibontakozását később Izsák Márton támogatta.

Több mint ötven köztéri alkotása áll Hunyadinak Erdély és a nagyvilág különböző terein, parkjaiban. Számos kisplasztika, plakett, ötvösmunka került ki kezei közül. Spielmann Mihály arról a faragott szoborról beszélt, amelyet a Teleki Tékában őriznek, és amelyet még 1946-ban készített az akkor 13 éves Bolyai kollégista Hunyadi László. A szobrocska a Bolyai Múzeum átköltöztetésekor került a könyvtárba. „Hunyadi a bölcs parasztember humorát hozza közénk, és pipájával, naiv tekintetével tetőzi be azt” – mondta a méltató, aki azt is elmondta a művészről, hogy szívesen eljár a képzőművészeti kiállításokra, megnézi a kortársai mellett a fiatal alkotók tárlatait is. „Ízig-vérig magyar művész, aki a magyar népben és nemzetben gondolkodik” – mondta Spielmann. Pokorny Attila, a fiatal pályatárs azt az egy évet idézte fel, amikor alkalma volt a Mester mellett dolgozni és segédkezni egyes munkálatok kivitelezésében. Arról beszélt, hogy milyen is az igazi Mester. „Ugyanolyan odaadással és türelemmel végzi a leghétköznapibb dolgokat is, mint amikor a legnagyobb alkotásain dolgozik. A cipőfűzéstől a pipa megtöméséig minden alaposan csinál” – mondta Pokorny.

Végül Hunyadi László beszélt arról, hogy mi foglalkoztatja leginkább: az, hogy mit mulasztott el és mi az, amit pótolni kellene még, amíg van arra energiája.

Hunyadi László alkotásai közül néhány: az 1848-as székely népgyűlés agyagfalvi emlékműve, az Ispán-kút előtti Petőfi-emlékmű, Kézdimárkosfalván Barabás Miklós, Marosvásárhelyen Petőfi Sándor, Segesváron Apor Vilmos, Székelyudvarhelyen Orbán Balázs és Márton Áron, Havadon Kossuth Lajos szobra, Marosvécsen Kemény János-, Csíkszeredában Domokos Géza-dombormű.

Hunyadi László Magyar Örökség-díjas művész, 2009-ben megkapta a Marosvásárhely Díszpolgára kitüntetést.

Kapcsolódók

Kimaradt?