Három előadással készül a következő hónapokra a nagyváradi színház

A közelmúltban három előadás próbafolyamatai kezdődtek meg a nagyváradi Szigligeti Színházban: szilveszteri kabaréval, osztálytermi előadással és kortárs román dráma magyar nyelvű bemutatójával készülnek a Szigligeti Társulat művészei.

A járványügyi intézkedések miatt az eredetileg meghirdetett cím (Bolha a fülbe) helyett a régi idők szilvesztereit megidéző kabaré-előadással készül az óévbúcsúztatóra a Szigligeti Színház, közölték. A Novák Eszter által rendezett humoros jelenetekben a Szigligeti Társulat művészei, köztük Csatlós Lóránt, Dobos Imre, Hajdu Géza, Fábián Enikő, Firtos Edit, Fodor Réka, Gajai Ágnes, ifj. Kovács Levente, Kardos M Róbert, Kiss Csaba, Kocsis Gyula, Kovács Enikő, Molnár Júlia és Sebestyén Hunor lesznek láthatók. Az alkotók reményei szerint az előadást már közönség előtt tudják bemutatni – ennek részleteiről, a járványügyi helyzet alakulása függvényében tájékoztatja közönségét a színház.Az ember tragédiája című klasszikus magyar dráma osztálytermi adaptációjának próbafolyamatai is elkezdődtek. A Tasnádi-Sáhy Péter által rendezett előadás a dráma kivonatolt, iskolai körülmények között is bemutatható változata, amelyről Tasnádi elmondta: „Ez egy átirat, viszont minden ízében az eredetiből táplálkozik, a színek szerkezete, minden marad, sok a szó szerinti, még több a soronként megfeleltethető rész, a cél, hogy egy sodró színházi élménnyel a madáchi világot adjuk”. A produkcióban Kocsis Anna, Pitz Melinda, Tasnádi Sáhy Noémi, Hunyadi István, Szabó Eduárd és Scurtu Dávid színművészek működnek közre.Gianina Cărbunariu világszerte ismert román drámaszerző és rendező A tigris című 2012-es műve stúdiótermi bemutatóját Tóth Tünde jegyzi rendezőként. A tigris, műjfai megnevezése szerint mockumentary (azaz ál-dokumentum) előadás, megtörtént esetet dolgoz fel, úgy, hogy közben fontos társadalmi problémákra világít rá. „2011. december 13-án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Majd puskával.Mockumentary play, írja darabja alcíméül Gianina Cărbunariu, aki a tőle megszokott módon egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról. Szövegében egyszerre mutat meg különböző nézőpontokat és azok fonákját” – írta az előadásról korábban Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője. A tervek szerint februárban bemutatandó előadásban Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám és Trabalka Cecília színművészek lépnek színpadra.

A Szigligeti Színház ezúton emlékezteti közönségét, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint székhelyén, Nagyváradon, nem fogadhat nézőket. A járványhelyzet kedvező alakulásának függvénye, hogy a készülődő bemutatókat milyen időpontban tűzi műsorára a színház. Az eseményekről és tervekről a színház, közösségimédia-oldalain, illetve honlapján nyújt tájékoztatást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?