Romákkal és nőkkel kapcsolatos kijelentései miatt kirúg egy AUR-ost a Román Írószövetség

Megválik Sorin Lavrictól, a Románia Egyesülésért Szövetség (AUR) főtitkárától és a párt szenátusának elnökétől a Romániai Írók Szövetsége, és elhatárolódik a romákkal és nőkkel kapcsolatos sértő kijelentéseitől, jelentette be kedden a szervezet a G4Media szerint.

Sorin Lavric a bukaresti Ideea Europeană Kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Decoct de femeie (kb. Nőfőzet) című könyvében a romákat „társadalmi fekélynek” nevezte, és azt is írta, hogy a férfiak nem a bölcsességet, mélységet vagy tisztánlátást keresik a nőkben, és „ezer tudós nő sem ér fel azzal az egyel, aki a vonzerő kiváltságával rendelkezik”. A Scena 9 folyóirat recenziót közölt a könyvről, amelynek szerzője, Mihai Iovănel irodalomkritikus további vitatható mondatokat emelt ki.Lavric, aki az AUR színeiben Neamț  megyei szenátorként jutott be a román parlamentbe a december 6-i választásokon, a párt weboldalán íróként, filozófusként, publicistaként és egyetemi tanárként határozza meg magát. A Romániai Írók Szövetségének programigazgatója és közkapcsolati felelőse is volt, emellett az írószövetség România literară című lapjának szerkesztője. 1967-ben született, előbb orvosi, majd filozófia egyetemet végzett, 2005-ben szerzett doktorátust filozófiából a Bukaresti Egyetemen. A Humanitas kiadónál korábban három könyve és két fordításkötete jelent meg.

A román parlamentbe frissen bekerült párt politikusa a kampányban is többször hangoztatott rasszista, szexista és a nőkre, illetve a kisebbségekre nézve sértő kijelentéseket. A Román Írószövetség közleményben határolódott el Sorin Lavric „radikális” kijelentéseitől és bejelentette, hogy az író „természetesen” nem lesz többé tagja sem a szervezetnek, sem a România literară folyóirat szerkesztőségének. A közlemény kiemeli, hogy a Román Írószövetség demokratikus intézmény és az országban élő összes etnikumból vannak tagjai, akiknek jogait védi és érdekeit képviseli.

Kapcsolódók

Kimaradt?