Ők kapják a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíjait

2020-ban huszonkilencedik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Mivel a járványügyi intézkedések miatt élő díjátadó ünnepségre nem kerülhet sor, az elkövetkező napokban egy-egy rövid videót osztanak meg a díjazottakról a Látó Facebook-oldalán, jelentették be kedden.

A Látó-nívódíja 2020-ban kritika kategóriában Amik Annamária és György Andrea, próza kategóriában Mátyus Melinda, dráma kategóriában Papp András, vers kategóriában pedig Tompa Gábor kapja.„Divatja van a szelfinek, bár egy ideje már azt szeretnénk, hogy mások készítsenek rólunk fotót és filmet, lássanak olyannak, amilyennek, csak lehessünk végre közel. Amik Annamáriát, György Andreát, Mátyus Melindát, Papp Andrást és Tompa Gábort arra kértük, hogy készítsenek magukról szelfit, olvassanak fel egy szöveget olyan kamera előtt, olyan fényben, amilyen a rendelkezésükre áll. Mintha egy felolvasó esten volnának, némileg kiszolgáltatva egy kíváncsi és elfogadó közönség számára. Ez a négy felvétel valami helyett áll, jel és jelzés. A Látó Szépirodalmi Folyóirat nívódíjai a 2020-as esztendőben is azt jelentik, amit eddig. A szerkesztőség megközelítőleg 1200 oldalnyi szövegből választja ki azokat, amelyeket díjra méltónak talál. Köszönjük a szerzőknek, hogy írtak, az olvasóknak, hogy olvastak, a támogatóknak, hogy támogattak, a hatalmaknak, hogy még engedik” – fogalmazott Vida Gábor főszerkesztő.

Huszonnyolc év alatt több mint 70 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában a pénzjutalommal járó elismerést. A nívódíj 2019-től az 1000 dollárral járó Jackovics-díjjal bővült, amit a legjobb dráma szerzőjének oszt ki a szerkesztőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?