Megmentették a 180 éves székelykaput a pusztulástól

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a huszonnegyedik órában mentette meg az enyészettől Futásfalva legrégibb, 1833-as datálású székelykapuját.  A népművészeti ereklye  Tusa Csaba tulajdonos adományaként 2011 októberében került a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonába. Az országos műemléklistán CV-II-M-B-13124-es kód alatt regisztrált kapu azt követően került végveszélybe, hogy Tusa Elek, a telek utolsó tulajdonosa meghalt. Előbb a telken lévő gyönyörű kőház omlott össze, majd korhadó ráklábai miatt a kapu is dőlni kezdett, kaputükre károsodott, nyílói elkorhadtak.

A Székely Nemzeti Múzeum 2013. májusában indította el a kapu restaurálásának folyamatát, a munkálatokat a múzeum munkatársainak segítségével Demeter István székelykeresztúri restaurátor és csapata végezte. 

A futásfalvi székelykapu Kézdiszék puritánabb kaputípusaihoz tartozik. Lábai faragatlanok, díszét a tornácmellvédekhez hasonló deszkakivágásos kaputükör, az egyedi ívű nyílók, valamint a rendkívül szép arányos szerkezet adja. Latin nyelvű felirata az építtetőre vonatkozó alapinformációkat summázza: Fecit ST 1833.

A Székely Nemzeti Múzeum két esztendő alatt a hatodik, tulajdonában lévő székelykaput állíttatta helyre, ezzel csatlakozott a Kovászna Megye Tanácsa által meghirdetett székelykapu-programhoz.

 

A futásfalvi 180 éves székelykapu felújítás előtt... ...és utána. Munkafolyamat, első fázis Munkafolyamat, második fázis

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?