Székelyföld társadalomrajza három kötetben

Bárth János könyveit mutatják be a Székely Nemzeti Múzeumban. Az író-olvasó találkozóval egybekötött bemutatóra a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében kerül sor, 2013. május 29-én 18 órától.

BÁRTH János Kecskeméten élő néprajzkutató, történész, a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója, a Szegedi Egyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének tanára. Évtizedek óta kutatja Erdély, és ezen belül Székelyföld történetét és társadalmát. 19 kötet szerzője, ebből 10 erdélyi, többségük székelyföldi témaválasztású.

Legutóbbi három terjedelmesebb könyve különösen fontos Székelyföld társadalomnéprajzának megismerésében.

Az eleven székely tizes. A csíkszentgyörgyi és csíkbánkfalvi tizesek működése a XVII–XX. Században (Kecskemét, 2007) a székely tizesrendszer megismerésének nélkülözhetetlen kézikönyve. A Templom jobbágya, megye zsellére, eklézsia árendása (Kecskemét, 2011) című könyve Háromszék és Csík egyháztörténetének ismeretlen, de fontos fejezeteit ismerteti meg olvasóival. Ennek mintegy kiteljesítése a Szentgyörgy megyéje Alcsíkban (Kecskemét, 2012) kötet, amely az egyházközségeket átfogó régi megye fogalmát és működését világítja meg, csíkszentgyörgyi és bánkfalvi régi jegyzőkönyvek alapján.

Bárth János három könyvének bemutatója mellett betekintést nyerhetnek a megjelenők a kecskeméti LIBELLI TRANSSILVANICI kiadványsorozatba, amelynek számos kiadványa foglalkozott eddig Székelyföld néprajzával, történetével.

A köteteket Kinda István és Szőcsné Gazda Enikő mutatják be.

 

Kimaradt?