Háromszorosára nő, és interaktív résszel bővül a kolozsvári falumúzeum

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege, a Romulus Vuia Néprajzi Park 30 hektárral bővül, jelentette be a fenntartó Kolozs Megyei Tanács. A helyiek által falumúzeumként emlegetett terület közel háromszorosára, 42 hektárosra nő és 12 millió eurós befektetéssel rendezik újra: sportolni, sőt kenyeret sütni is lehet majd az új részeken.

A tájrendezés már elkezdődött: 58 új fát ültettek, olyan fajokat, amelyek arra a hegyi környezetre jellemzőek, amelyből a kiállított parasztházak is származnak. A terv az, hogy 1200 fát telepítsenek a parkba, és ezzel a természetes fallal rejtsék el a látogatók szeme elől a múzeum szempontjából tájidegen szomszédos ipari parkot, írta a Transilvania Reporter.A projekt keretében szánkópályát, bicikliutakat, gyalogos útvonalakat, éjszakai világítással ellátott sportútvonalat, játszótereket, piknikezésre és szabadtéri sütögetésre alkalmas tereket, kutyasétáltató parkot is kialakítanának, valamint adminisztratív épülettel, és egy olyan résszel bővítenék a falumúzeumot, ahol különböző hagyományos mesterségeket ki lehet próbálni.

A múzeum területe 2014-ben bővült, ekkor merült fel az újrarendezés szükségessége, amire nemzetközi pályázatot írtak ki 2017-ben, mondta el a Kolozsvári Rádiónak Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese. A versenyt a kolozsvári Alice Florean építész nyerte. A terv az, hogy a hagyományos népi építészet szellemében tervezett új épületekben szervezik majd azokat a tevékenységeket – például kenyérsütést, szilvaíz-főzést – amelyek a műtárgyvédelmi szempontok miatt eddig elképzelhetetlenek voltak a park területén.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege bekerül a turisztikai minisztérium által támogatott Szabadtéri Múzeumok Útja programba, amit utazási irodák is népszerűsítenének.

Kapcsolódók

Kimaradt?