Nem fogja elhinni, hogy mi lett a 2020-as év szava

A „lockdown” szót választotta a 2020-as év szavává a Collins szótár. A lezárást, elszigeletést és kijárási korlátozást jelölő szót az utóbbi tíz hónapban jóval gyakrabban használták angol nyelvterületen a koronavírus-járvány miatt, írja a BBC.

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben.

A „lockdown” szó emberek miliárdjainak közös élményét jelöli, hangsúlyozták a Collins képviselői, hozzátéve, hogy 2020-ban több mint 250 ezerszer használták a kifejezést az általuk vizsgált területen, miközben tavaly mindössze 4 ezerszer.

A gyakrabban használt szavak listájára felkerült a „technikai munkanélküliség”, a „kulcsfontosságú dolgozó”, az „önkéntes elszigetelődés” és a „társadalmi távolságtartás”, valamint maga a „koronavírus” is, de a „BLM” (Black Lives Matter) rövidítést és a Harry herceg és Meghan Markle királyi családból való távozását jelölő „Megxit” fogalmat is sokszor használták.

(Nyitókép: Adobe Stock Photo)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?