Három estésre bővül a Galériák Fehér Éjszakája

11 romániai városban szervezik meg az október 2. és 4. közötti három estén a Galériák Fehér Éjszakáját, amelynek célja a kortárs művészet népszerűsítése a nagyközönség körében. Tárlatok és műtermek nyílnak meg Bukarest mellett Brassóban, Craiován, Iași-ban, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Medgyesen, Nagyszebenben, Resicabányán és Temesváron.

Az összesített programból kiderül, hogy Bukarest után Brassóban, Temesváron és Kolozsváron csatlakozott a legtöbb helyszín.

A helyi szervezők közleménye szerint Kolozsváron este hat óra és éjfél között 15 helyszín lesz látogatható. Egy részük a szintén hétvégén zajló, a művészet és a technológia határán mozgó kísérletekkel foglalkozó Clujotronic fesztivál része, de péntek este nyílik például a temesvári Monotremu csoport kiállítása a White Cuib galériában vagy a 2020-as év változásaira reflektáló Yet means at this time, or up to now, or at a future time című csoportos kiállítás a Matca Galériában. Két új kolozsvári helyszín is csatlakozik: a Ferences kolostor, amely egy több európai városban párhuzamosan zajló kiállítás egyik pontja lesz, illetve a most nyíló Zina Gallery.

Marosvásárhelyen a K’ARTE galéria pénteken a Noiseloop Studio interaktív multimedia-installációit, szombaton Csóka Szilárd-Zsolt FOMO című festészeti kiállítását, vasárnap pedig Mircea Albuțiu fotókiállítását mutatja be, emellett a Romániai Képzőművészek Szövetségének marosvásárhelyi fiókja csoportos kiállítást nyit Puzzle Pandemic címmel, a Kultúrpalota második emeletén a Nagy Imre kiállítás látogatható meghosszabbított nyitvatartási idővel, a B5 Stúdió pedig az ARTeast archívumot mutatja be.

(Címlapon: Maria Bălan bukaresti falfestménye | fotó: Madalina Dobraca)

Kapcsolódók

Kimaradt?