Veszteséges Románia leglátogatottabb múzeuma, elbocsátják az alkalmazottak felét

90 százalékos vesztesége van a koronavírus-járvány miatt Románia egyik leglátogatottabb turista-látványosságának, a törcsvári kastélynak. Az alkalmazottak felét elbocsájtják, írja a Mediafax.

A határvédelmi szereppel bíró középkori erődítmény, majd román királyi rezidencia Drakula legendáját meglovagolva rengeteg külföldi turistát vonzott: 2018-ban közel 7 millió eurós bevétele és 3,4 millió eurós profitja volt. Az utazási korlátozások miatt viszont 2020-ban elmaradtak a látogatók, számuk és ezzel együtt a bevétel is a korábbi 10 százalékára csökkent.Október 1-től 115 alkalmazottból mindössze 67 marad a múzeumban, emellett bezár két bolt és a kastély étterme is, mondta el a Mediafaxnak Cristina Pavel idegenvezető, aki abban bízik, hogy a negyedik emeleten berendezett új kiállítás több látogatót vonz majd. A július 17-én nyílt tárlat a félelem különböző megnyilvánulási formáit mutatja be a román mitológiában.

A járvány miatt bevezetett korlátozások egyébként különösen sikeres időszakot szakítottak félbe: a törcsvári kastélyt felkereső látogatók száma az év első két hónapjában a 30 százalékkal nőtt 2019 hasonló időszakához képest.

A látogatók számának drasztikus csökkenése miatt a beföldi látogatók most sorban állás nélkül nézhetik meg a múzeumot. Cristina Pavel hangsúlyozta, hogy nagy hangsúlyt fektettek a higiéniai előírások betartására, az elmúlt hét hónap alatt egyetlen koronavírusos fertőzés sem köthető a múzeumhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?