Háromszékiek színesítették a Hunyad Megyei Magyar Napokat

Az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttesnek a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban tartott fellépésével hétfő este véget ért a Kovászna Megye Tanácsa által támogatott rendezvények sora a IV. Hunyad Megyei Magyar Napokon – számoltak be kedden a szervezők.

A háromszéki megyei önkormányzat jóvoltából lehetett Hunyad megyében a Csiporkázó Egyesület, amelynek tagjai a népi hangszerkészítés, bútorfestés, csontfaragás, nemezjátékok és zománcékszerek készítésének szakmai titkai mutatták be, kicsik és nagyok örömére. Hasonlóan kedvező fogadtatásban részesültek a hagyományos magyar termékek, a háromszéki húskészítmények, szörpök, teljes kiőrlésű termékek árusai is. Ugyancsak a Kovászna Megyei Tanács támogatásával kerülhetett sor a jelenleg épp Székelyföld felé tartó, budapesti Trambulin Színház fellépéseire Hunyad megyei településein.

„Köszönjük Kovászna Megye Tanácsának, Tamás Sándor elnöknek az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Programjának keretén belül immár négy éve tartó folyamatos támogatást, melynek által az idei Hunyad Megyei Magyar Napok is színesebbek, tartalmasabbak és gazdagabbak lehettek” – fogalmazott Takács Aranka. A magyar napok főszervezője szerint fontos az Összetartozunk program, hiszen tökéletesen betölti a neki szánt feladatot: a keretein belül szervezett programok erősítik a szórványban élő magyarok identitását, kitekintést nyújtanak, és arra ösztönzik a megyében élő közösséget, hogy vállalják fel büszkén magyarságukat.

Hátszegen az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttes vitt színt a szürke hétköznapokba. „Megható volt az az öröm, ahogy a hátszegi magyarok a táncosokat fogadták, lekes tapssal fejezték ki köszönetüket azért, hogy bár kevesen vannak, számukra is szerveztünk előadást, hiszen legutóbb egy éve, a Hunyad Megyei Magyar Napokon volt a városban magyar vonatkozású előadás” – számolt be Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei ügyvezető elnöke, aki elkísérte a fellépésre a táncosokat. A hátszegi közönség elmondta, hogy szívesen látott vendég arrafelé a magyar kultúra és minden vele kapcsolatos esemény.

Csiporkáztak Vajdahunyadon

Vajdahunyadon a Csiporkázó Csiporkázó Egyesület valamint a szombathelyi Ügyes Kezek csoport tartott kézműves foglalkozásokat a Corvin Mátyás (Matei Corvin) Kollégium épületében. Hosdáton a Budapesti Trambulin színház lépett fel a nagysikerű Basa Pista pórul jár című gólyalábas pandúrjátékkal. Vulkánban Elfelejtett műemlékeink – Hunyad megyei várak, kastélyok, feledésbe ment történelem címmel Czimbalmos Ferenc nyugdíjazott történelemtanár tartott előadást magyar pedagógusok közreműködésével a római katolikus templomban. Petrozsényban családi majálison vehettek részt az érdeklődők.

Felelősségvállalás és kreativitás

Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai mutatták be a hétfőn nagyközönségnek a Fogadj örökbe egy műemléket program keretében eddig kifejtett munkájukat. Azokra a bemutatókra került sor, amelyek rendkívül expresszív eszközökkel mutatták be az örökbefogadott műemlékeket, valamint a népszerűsítésük érdekében végzett tevékenységeket.

„Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy diákjaink ennyire komolyan veszik azt a küldetést, melyet iskolánk felvállalt: megőrizni és átadni a vidék magyar kultúráját. Épített örökségünk védelme kapcsán komolyságról, kitartásról és kreativitásról tettek tanúbizonyságot. A Hunyad Megyei Magyar Napokon mindenképp szerettük volna ezt bemutatni, hiszen úgy érzem, iskolánk nyolc éves történetében ez volt a legtermékenyebb, a legtöbb diákot, tanárt, szülőt megmozgató tevékenység, melyet a világháló jóvoltából Közép-Európában szinte mindenhol nyomon követtek az elszármazott magyarok”– értékelte a program sikerét Kocsis Attila Levente iskolaigazgató. Az esemény egyik megható mozzanata volt, amikor a programban résztvevő diákok és tanáraik átvették az RMDSZ által kiadott, munkájukat bemutató kötetet.

Templomok, várak - közösségi munka

Templomok és várak címmel nyílt meg hétfő délután Fazakas Tibor festőművész kiállítása, Vajdahunyadon a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban. A művésznek ez a harmadik jelenleg megtekinthető kiállítása Hunyad megyében. Vallásos jellegű Op-art munkáiból a vajdahunyadi katolikus zárda folyosóin állított ki, míg tájakról, házakról készült munkáit a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum földszinti előterében lehet megtekinteni.

A Kulturális Központban nyílt kiállítás egyik érdekessége, hogy a művész első vajdahunyadi várat ábrázoló munkája is megtekinthető, valamint egy, a várat madártávlatból ábrázoló munka is, mely részletesen tartalmazza a vár bástyáit és azok elnevezését is. „Sokoldalú művészi tehetségén túl Fazakas Tiborban, akit már 45 éve ismerek, amióta Vajdahunyadon van, a jellemet, az embert becsülöm,akire mindig számítani lehet, lelkiismeretességét,azt az alázatot és szerénységet, amellyel a magyar műveltséget, helyi közösségünket önzetlenül szolgálja, másokban is fényt gyújtva. Megtiszteltetés, hogy barátja lehetek” – mondta Doboly Beatrix, az EMKE vajdahunyadi elnöke. A kiállítást Kofity Magdolna vajdahunyadi EMKE alelnök nyitotta meg, beszédében méltatva a művész munkásságát, aki elismert és rendkívül aktív tagja a vajdahunyadi magyar közösségnek.

A lélek csendje Brádon

Az egyházi év legszebb dalait adta elő a vajdahunyadi Nagyboldogasszony Római Katolikus kórus Brádon, hétfő este, Takács Aranka kórusvezető irányításával. A szórványgyülekezet élni akarását jelzi, hogy közel ötvenen, ünneplőbe öltözött lélekkel hallgatták a zenét. „Nagyon megható volt az a csend, amely végigkísérte a koncertet, valamint az egyik hallgató koncert utáni felszólalása, aki megosztotta a jelenlévőkkel, hogy évek óta külföldön él, osztálytalálkozóra érkezett haza és a templom felé sétálva értesült a koncertről. Elmondta azt is, hogy negyven évvel ezelőtt ministrált a templomban s örömmel tölti el, hogy annyi idő elteltével is van még magyar élet Brádon” – nyilatkozta a koncert kapcsán Takács Aranka karvezető. A koncertet követő szeretetvendégségen a meghitt hangulat továbbkísérte a résztvevőket, alkalom adódott egy baráti beszélgetésre is. Köszönet Buciuman Gheorghe Traian plébánosnak, valamint Baráth Árpád brádi RMDSZ elnöknek, akik a szervező munkát végezték.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?