Cseke Péter erdélyi irodalomtörténészt, egyetemi tanárt díjazta a Magyar Művészeti Akadémia

A köztestületi díjak átadásával megkezdődött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése hétfőn a Pesti Vigadóban. A Művészeti Írói Díj 2020-as kitüntetettje Cseke Péter Kolozsváron élő irodalomtörténész, egyetemi tanár.

A 2020. évben a testület a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Dubrovay László zeneszerzőnek, a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját Cseke Péter irodalomtörténésznek, a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmet pedig Duray Miklós felvidéki írónak ítélte, írja az MTI.

Ebben az évben nem adták ki a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját, amelyet az idén nyáron elhunyt Reigl Judit festőművésznek adományoztak volna.

Cseke Péter irodalomtörténész kimagasló publikációs tevékenységéért érdemelte ki az MMA Művészeti Írói Díját. A kitüntetésben az a művészeti író részesíthető, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, egyszersmind emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hárommillió forint.

„A múltfaggatás: jövőépítés – vallja Cseke Péter. Visszatekintő s egyben jövőfürkésző mikrofilológusi igényessége és írói lelkülete folyamatosan azokat a szellemi erővonalakat emeli magasba, amelyek Németh László hivatásérzetének kisugárzásából táplálkoznak. Kivételes szorgalma és munkabírása, morális tartása, magyarsága és az igaz értékek iránti odaadó elköteleződése mintát ad a jövő írónemzedékének” – hangzott el a 75 esztendős irodalomtörténész laudációjában.

Dubrovay László zeneszerzőt, a Nemzet Művészét, akadémikust kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért részesítették Nagydíjban, amellyel a magyar szellemi élet azon személyisége részesíthető, aki a korábbi két évben kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát hozott létre.

Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának adományozták a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét a magyar építészet értékeinek gyűjtése, publikálása során kifejtett tevékenységéért. A díjban az a személy vagy szervezet részesíthető, aki/amely munkájával, anyagi támogatásával, egyéb adományával vagy tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez.

Duray Miklós felvidéki magyar politikusnak, írónak adományozták a Kováts Flórián Emlékérmet több évtizedes rendezői, színházteremtő és közösségformáló, közösségszervező munkájáért. A díjban az a személy részesíthető, aki hivatásbeli vagy civil tevékenységével jelentős művészeti és kulturális szervező munkát végez vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységet folytat. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hárommillió forint.

Kapcsolódók

Kimaradt?