Minden eddiginél vásárhelyibb lesz a 2020-as Forgatag

Nem mondanak le a Forgatagról a marosvásárhelyi magyar napokként emlegetett rendezvény szervezői – de az, hogy bizonyosan sikerül-e megszervezni az eseményt, az elsősorban a járvány alakulásától függ. Ezt Portik Vilmos a rendezvény főszervezője jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Idénre a pandémia miatt egy úgynevezett „Minimál Forgataggal” készülnek, amelyre a tervek szerint a megszokott augusztus végi időpont helyett szeptember 11-e és 13-a között kerül sor. Mint elhangzott, a minimál költségvetésből, az „idei Forgatag az eddig megszokotthoz képest minimális közönségnek készül, de maximális lelkesedéssel”.

A rendezvénysorozat programja a szervezők szerint több kisebb rendezvényből áll majd össze – hiányozni fog a korábbi években megszokott központi helyszín, a jelenlegi járványhelyzet miatt ugyanis a cél az, hogy ne alakuljon ki tömeg, csak kisebb csoportok vegyenek részt az egyes programokon.Mivel a külföldiek beutazása nem zökkenőmentes és több fellépő a járványhelyzet miatt lemondta a koncertjeit, az idei Forgatagon „több marosvásárhelyi, erdélyi fellépő, azaz zenész, színművész, képzőművész kap lehetőséget a fellépésre, mint az elmúlt években”. A szervezők azt állítják, hogy az idei forgatag minden eddiginél „vásárhelyibb” lesz – a rendezvényt a tervek szerint a negyedekbe is kiviszik, ami azt jelenti, hogy szerte a városban lesznek villámcsődületek, kisebb koncertek.

Emellett a sportprogramokat is úgy szervezik, hogy az egész város láthassa, „itt bizony történik valami”. „Ha a városvezetés sem gördít akadályt a szervezés elé, akkor maratonfutásra, biciklisversenyre is lehet számítani a város területén”– hangzott el a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek keddi sajtótájákoztatóján.

Új tagokkal egészült ki a szervezőcsapat

Portik Vilmos főszervező munkáját Páll Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház produkciós igazgatója fesztiváligazgatóként fogja segíteni. Molnár Imola programkoordinátor pedig Sántha Ágnessel, a Sapientia EMTE tanárával osztja meg a feladatot. Pál Attila kiemelte, hogy már a kezdetektől segítette a Forgatag szervezőinek a munkáját, amit a maga részéről nagyra tart.

„A legnagyobb változás a jelenlegi helyzetben az, hogy tulajdonképpen nincs változás, lesz idén is Forgatag, amire rendkívül büszke vagyok. Még azért is attitűddel megyünk a helyzet elébe, a járványhelyzet ellenére, betartva az érvényben lévő intézkedéseket, megszervezzük a legnagyobb marosvásárhelyi kulturális eseményt” – fogalmazott Pál Attila.

Minden eseményt regisztrációhoz kötnek

Az idei Forgatagot a járványügyi előírások szigorú betartásával szervezik meg: előzetes regisztrációhoz kötnek minden eseményt, ugyanakkor a távolságtartás szabályainak megfelelően alakítják a különböző programpontokat, hogy kiküszöböljék a fertőzésveszélyt, és elejét vegyék a járvány terjedésének. Pál Attila kiemelte, egyértelmű, hogy semmi nem lehet olyan, mint régen, de mégis arra törekednek, hogy minél láthatóbbak legyenek a városban, jelen legyenek, ha lehet, mindenhol.

Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője kiemelte, a járványhelyzet miatt a körülmények is újak, ezért van nagy szükségük a Pál Attila szervezői tapasztalatára. „Nem csak szervezőmunka összehangolása jut neki. Villámgyorsan átlátja, hogy az adott körülmények között mit tudunk biztonságosan megvalósítani” – fogalmazott Portik Vilmos.Idén újdonságnak számít egyébként az is, hogy a helyi önkormányzat, amely a Forgatagot születésekor még száműzte a város központjából, támogatja a rendezvényt. „A Helyi Tanács kulturális pályázatai között támogatásra érdemesnek találták a rendezvényt, és 41 ezer lej vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a megvalósításra. A teljes összeget marosvásárhelyi művészek produkcióira fogjuk költeni” – jelentette be a Forgatag fesztiváligazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?