Meghalt Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző

91 évesen elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző, aki több mint 500 film zenéjét jegyezte. A Sergio Leone spagettiwesternjeinek zenéjéről ismert alkotó combcsont-törés után fellépő komplikációk miatt hunyt el.

A római születésű zeneszerzőt többször jelölték Oscar-díjra, az amerikai filmakadémia tiszteletbeli díját 2007-ben vehette át, 2015-ben pedig Quentin Tarantino Aljas nyolcas (The Hateful Eight) című filmjéhez szerzett zenéjével nyerte el a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat. A legrangosabb olasz filmes elismerést, a David di Donatello-díjat 11 alkalommal kapta meg.

Sergio Leone mellett, akivel osztálytársak voltak, rendszeresen közreműködött Giuseppe Tornatoréval is, az 1988-ban a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat elnyerő Cinema Paradisónak is ő szerezte a zenéjét. Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar, Franco Zeffirelli és más híres filmrendezők is rendeltek tőle zenét.

Ennio Morricone trombitán játszott először, és már hat évesen próbálkozott zeneszerzéssel. A filmiparra eleinte pénzszerzési lehetőségként tekintett, mivel a második világháború után ez az iparág megerősödött Olaszországban.

Koltai Lajos operatőrrel háromszor dolgozott együtt: Giuseppe Tornatore Maléna és Az óceánjáró zongorista legendája című filmjeinek, valamint Koltai saját rendezésének, a Sorstalanság című filmnek a gyártásakor, utóbbi zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?