Kezdődnek a csűrszínházi rendezvények

Május 25-én, szombaton indul az idei Csűrszínházi Napok eseménysorozata. Az első rendezvény Backamadaras bemutatkozásának ad helyet Mikházán a Széllyes Sándor Csűrszínházban.

Ahogy a korábbi sajtótájékoztatón a Csűrszínházi Napok szervezői elmondták, az idei rendezvénysorozaton nagyobb teret kap a néphagyomány, a műsor szerint a népszokások bemutatása, népdalvetélkedő, néptánc és népzene, kiállítás, kézművesfoglalkozások, helyi termékek vására várja az érdeklődőket. Szélyes Ferenc azt is elmondta, hogy szeretnének lehetőséget nyújtani a közeli falvaknak a bemutatkozásra, arra, hogy a Mikházára látogatók beletekinthessenek egy-egy nyárádmenti település szokásvilágába. Az idén Backamadaras község bemutatkozása nyitja és zárja az eseményeket.

A program szerint május 25-én, szombaton 14 órakor a Backamadaras képekben című fotóművészeti kiállítás megnyitójára kerül sor. A tárlaton azok a felvételek láthatók majd, amelyek a backamadarasi fotóművészeti alkotótáborban készültek 2012 áprilisában.  A kiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író nyitja meg. Erre az alkalomra ellátogatnak a Hargita Megyei Kultúrális Központ munkatársai, illetve a felvételek készítői is. Fellép a Hagyományőrző Népdalkör.

Délután a Mikházára látogatók megtekinthetik a hagyományos helyi termékek kiállítását, ahol zöldség, bor, pálinka, méz, házikenyér, sajt, orda, mézeskalács less vásárolható, de nem hiányoznak majd a kézimunkák, varrottasok, falidíszek sem, a szervezők ígérete szerint székelyruha, gyöngy- és gyurmabizsu, szappan, gyertya is kapható mlesz.

Ugyancsak szombat délután vetítik le az Erdély Tévé Backamadarasról készített bemutatófilmjét és a Vészi TV felvételeit a 2012-es rendezvényekről.

Este hétkor kezdődik a Madarasi szőlőhegyen szüretelnek…címet viselő, szüreti hagyományokat felelevenítő zenés-táncos összeállítás.

Este kilenctől éjfélig a tábortűz mellett nótázhatnak a résztvevők.

A rendezvény szervezői Csűrszínház Egyesület, a Backamadarasért Egyesület, a backamadarasi önkormányzat, a Hargita Megyei Kulturális Központ.

Kapcsolódók

Kimaradt?