4+1 előadásfelvétellel zárja online sorozatát a székelyudvarhelyi színház

Bár az online nézőszámok csökkenő tendenciát mutatnak, a székelyudvarhelyi színház sikeresnek ítéli a Tomcsa-estek sorozatot, és májusban újabb felvételeket tesz közzé a Facebook-oldalán.

Májusban is folytatódik a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásainak online közvetítése, május 7-től minden csütörtökön este 8 órától várják a képernyők elé a nézőket.

Nagy Pál színházigazgató úgy véli, sikeres hónapon vannak túl, bár az online előadásokat egyre kevesebben nézik. „Érdemes még csinálni. Tény, hogy ez nem pótolhatja az élő színházi élményt, de az is látszik (megnézve más színházak nézőszámait is), hogy az emberek kezdenek beleunni abba, hogy egyfolytában a monitor előtt legyenek. A számok váltakoznak, de csökkenő tendenciát mutatnak, a 750-tól tartunk a 350-es nézőszám felé. Mint minden újdonság, ez is elveszíti varázsát” – nyilatkozta a Maszolnak az intézmény vezetője.Az online közvetített előadások nem visszanézhetőek. A színháznak van ugyan videotára, de ez nem nyilvános, Nagy Pál igazgató nem is tartaná jó ötletnek, hogy az legyen, amíg az a cél, hogy a színház élő dolog legyen. „Nem beszélve arról, hogy a szerzői jogdíjak nem is terjednek ki erre a lehetőségre. A videótárunk ettől függetlenül egyre bővül, majdnem minden előadásunkról készítettünk nagyon jó minőségű, több kamerás felvételt” – jegyezte meg az igazgató.

Az online előadássorozat  címe – Tomcsa estek - csütörtök.8 – arra utal, hogy az intézmény névadója, Tomcsa Sándor író, drámaíró, karikaturista is szervezett Székelyudvarhelyen ezen a címen rendezvényeket, amelyek egyszeriek voltak és megismételhetetlenek, akárcsak a vetítések.

Az elmúlt évtized emlékezetes előadásait veszik sorra

A május múltidéző hónap lesz, olyan szakmai sikereknek örvendő és a közönség körében népszerű előadások felvételeit kínálja megtekintésre az udvarhelyi teátrum, amelyek bemutatója 6-10 évvel ezelőtt volt Udvarhelyen.

Május 7-én a 2014. április 17-én bemutatott Oidipusz, Szophoklész létproblémákat feszegető klasszikusa lesz látható Sorin Militaru rendezésében.

Május 14-én, csütörtökön az önvizsgálat, a múlt, a lehetséges együttélés kérdéseit boncolgató, a családi látszatidillt leleplező Ibsen-dráma, a Nóra lesz látható Csurulya Csongor rendezésben. Az előadást 2011. május 5-én mutatta be a társulat.

Május 21-én az a „metafizikai kabaré” lesz látható, amelyet Mihai Măniuţiu a társulat számára írt. A Szebb az élet halál után című előadást ő is rendezte, a bemutató 2014. június 21-én volt.

A 2009/2010-es évadban mutatta be a társulat Anca Bradu rendezésében Shakespeare Ahogy tetszik című komédiáját, mely a mese erejével beszél a pörgés értelmetlenségéről a csend értékéről, a szerelemről és az életszeretetről, melyeket most talán fontosabbnak érzünk, mint eddig bármikor. Az előadást május 28-án, csütörtök este 8 órakor tekinthetik meg a színházrajongók.A gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek kedveskedik a társulat a közelgő gyermeknap alkalmával május 30-án, szombaton a közönség körében osztatlan sikernek örvendő előadásával, A dzsungel könyvével. Az előadást a szatmárnémeti Brighella Társulat alapítója, Nagy Regina rendezte a 2013/2014 es évadban. A produkció pünkösd szombatján reggel 10–kor tekinthető meg a színház Facebook-oldalán.

A színházi kényszerszünet idejére létrehozott kezdeményezés vissza nem térő alkalmat jelent a színházat kedvelők számára, júniusban ugyanis már nem lesz folytatás. „Mi úgy mértük be, hogy ha két hónapig működtetjük a csütörtök.8 programunkat, az épp elég, hogy az arra legérdemesebbnek tartott előadásainak levetítsük. Lassan nyakunkon a nyár, ilyenkor inkább a szabadban a helyünk” – magyarázta Nagy Pál színházigazgató.

Kapcsolódók

Kimaradt?