Koronavírus: román álhír-oldal bezárását kéri a belügyminiszter

Először kérte egy online hírportál bezárását álhírek terjesztése miatt az Országos Hírközlési Hatóságtól (ANCOM) Marcel Vela belügyminiszter. A stiridemoment.ro vasárnap Hétfőn bezár a Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour és a Lidl félrevezető címmel terjesztett egy teljesen másról szóló cikket a közösségi oldalakon.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport arról tájékoztatta belügyminisztériumot, hogy az említett oldal információrészleteket és megvágott nyilatkozatokat közöl vészjósló, pánikkeltő címekkel, amelyek vagy teljesen hamis állítások, vagy semmi közük nincs a cikkben idézett nyilatkozatok eredeti kontextusához, így a valóságnak nem megfelelő, elrugaszkodott társadalmi magatartást idézhetnek elő.

A kiemelt vasárnapi hírben – amelyet intenzíven terjedt a közösségi oldalakon – a Mobexpert csoport tulajdonosának nyilatkozatából idéztek, amely nem a címben említett üzletláncokra vonatkozott.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport elemzésében azt is megemlíti, hogy a hírportál névtelenül, szerkesztők nevesítése nélkül működik.

Mint írják, a stiridemoment.ro oldalon március 17-én, kedden is megjelent egy álhír A kormány titkos mega-akciót készít elő, hogy több országból hazahozza a románokat címmel. A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye rámutat, hogy a hírben nem idéznek hivatalos forrást, és az információk megalapozatlanok, ugyanis a hatóságok hivatalos kommunikációs csatornáikon valós időben ismertették a külföldön maradt román állampolgárok hazautaztatására vonatkozó intézkedéseiket.

A rendőrség hamis információk terjesztése miatt indított vizsgálatot.

(Címlapkép forrása: emerging-europe.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?