Johannis: nem kell ostrom alá venni a gyógyszertárakat

Klaus Johannis államfő arra intette a lakosságot csütörtök este, hogy csak hivatalos forrásból tájékozódjon a koronavírus-járványról.

"A körültekintő és felelősségteljes hozzáállás semmiképpen sem egyenértékű a pánikkal. Kerülje a hamis, riasztó hírek szórását, ne járuljon hozzá olyan információk terjesztéséhez, amelyek hisztériát, szorongást és irracionális viselkedést eredményeznek. Ha egy pletykát hall, ne terjessze, és másokat is beszéljen le az álhírek terjesztéséről. A hamis információk és hazugságok világjárványa rendkívül veszélyes és ártalmas. Csak hivatalos forrásokból tájékozódjon! Kövesse az állami intézmények nyilvános kommunikációját, kövesse a hivatalos hírcsatornákat. (...) Nem vegye ostrom alá az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat!" - mondta Johannis.

Megismételte, hogy az új koronavírus által kiváltott helyzetet kezelő hatóságok időben megtették a szükséges intézkedéseket a negatív hatások korlátozására, és hangsúlyozta, hogy a hatékonyság érdekében ezeket minden román állampolgárnak szigorúan be kell tartania.

"A higiéniai szabályok kivétel nélküli betartása a fő védelem a vírus terjedése ellen, és ebből a szempontból mindannyian hozzájárulhatunk a fertőzés kockázatának csökkentéséhez. A társadalmi kapcsolat lehető legnagyobb mértékű korlátozása, a tömegek elkerülése, a rugalmas munkaidő szintén hozzájárulhat a fertőzés terjedéséhez. A karantén vagy az önelszigetelés szintén kötelező, bármennyire is kényelmetlen és átmeneti kellemetlenséget okoz" - mondta. 

Hangsúlyozta, ha nem közöljük az összes információt az orvossal, vagy nem tartjuk be a karantén szabályait, nem csak magunknak, hanem környezetünknek, sőt az egész közösségünknek ártunk. "Azáltal, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését a közösségben, értékes időt nyerünk ennek a veszélynek a leküzdésére. Felelősségteljes és bölcs viselkedéssel közvetlenül támogatjuk mind az orvosokat, mind azokat a betegeket, akiknek valóban speciális ellátásra van szükségük. A világ minden táján, ahol járvány van, óriási nyomás nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre. Mindannyiunkon múlik, hogy enyhítsük ezt a nyomást"- mondta Johannis. 

Kapcsolódók

Kimaradt?