Megmérettetésre várja a fiatal romániai zenészeket a bukaresti Balassi Intézet

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2020. május 11-14. között tizenhatodik alkalommal várja a fiatal romániai muzsikusokat a Magyar Zene Fesztivál keretében történő megmérettetésre.

Az intézet közleménye szerint a rendezvény célja klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják. A fesztivál három estéjén a fiatal (18 éven felüli) művészeknek 20-25 perces műsort kell előadniuk, melynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom művei szólalnak meg. A fesztiválon szólisták és duók vehetnek részt. Az énekesek repertoárja lídeket és operaáriákat tartalmazhat.

Mint írják, a jelentkezési határidő 2020. május 4., hétfő, részvételi díj nincs. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyére, Bukarest, Gina Patrichi utca 8. szám, irányítószám 010449, az említett időpontig el kell juttatni (személyesen, postán vagy elektronikus postán - bumkk@bumkk.ro) a következőket:

  • művészi önéletrajzot (elérhetőséggel: telefonszám és e-mail cím), .doc, .docx formátumban,
  • a tervezett versenyprogramot,
  • a magyar zeneszerzők műveit tartalmazó felvételt a résztvevő előadásában, .mp3 formátumban, mely alapján elődöntőre kerül sor. Az elődöntő eredményéről május 6-án e-mailben értesítenek minden jelentkezőt.

Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség valamely külföldi magyar intézetben és bruttó 300/200/100 euró fellépti díj.

A Bács Lajos emlékdíj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére.

Az IconArts Akadémia szervezői idén is felajánlanak egy ösztöndíjat a 2020 nyarán Erdélyben tartandó 10 napos nyári egyetemre egy hegedű-, gitár-, gordonka-szakos vagy ütőhangszeres fiatal tehetségnek.

A Magyar Zene Fesztivál kapcsán idén Dohnányi Ernőre, Bartók Bélára és Fischer Annie zongoraművészre emlékeznek a szervezők. Fischer Annie halálának 25. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a művésznőről elnevezett tehetségdíjat adományoz, nyertese számára erdélyi turnét szerveznek.  

A közönség is szavaz, s a közönségdíjasnak lehetősége nyílik a Balassi Intézet karácsonyi koncertjén fellépni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?