Állást foglaltak a Nat-ról a határon túli pedagógusszervezetek

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége megítélése szerint a módosított Nemzeti alaptanterv (Nat) minden gyermeknek – lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül – ugyanazokat a lehetőségeket biztosítja. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is közleményt adott ki a Nat-ról, amelyben üdvözli a módosítást, miszerint csökken a tanórák száma.

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben kiemelte: a módosított Nat deklarált célja, hogy a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek. E cél eléréséhez a legeredményesebb és legmodernebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatokat ötvözik a magyar oktatás hagyományos, nemzeti identitást erősítő értékeivel – írták. 

Hozzátették: a Nat az unió által ajánlott kulcskompetenciákra épít, de azokat a hazai sajátosságokat figyelembe véve határozza meg. Előremutatónak nevezték, hogy a módosított Nat az egységesség és a differenciálás alapelvét követi. 

Az egyénre szabott tanulási lehetőségek elve és a képesség kibontakoztatásának támogatása egyaránt lehetővé teszi a tehetséggondozást és a hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű gyermekek differenciált fejlesztését – írták. 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is állást foglalt

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége üdvözli a Nemzeti alaptanterv (Nat) módosítását, amelynek értelmében csökken a tanórák száma, hogy a diákok terhei ne növekedjenek. 

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a Nat korszerű módszertani alapelvekre épül. Ezek közé sorolják az egyénre szabott, aktív tanulási lehetőségeket, az ismeretek kreatív felhasználását lehetővé tevő tanulói kompetenciák fejlesztését és a multidiszciplináris témák hangsúlyozását.

Ahhoz, hogy a közoktatásban a diákok terhei ne növekedjenek, a Nat a tanórák számának csökkentését irányozza elő – emelték ki. Hozzátették: az Európai Unió által ajánlott és a magyarországi sajátosságokkal összhangban lévő kulcskompetenciák a 21. század elvárásaihoz igazodnak. Ezt a célt meglátásuk szerint jól szolgálja az új tantárgyak bevezetése is. 

Az alaptanterv lehetőséget biztosít a tanároknak, hogy szabadon válasszák meg az adott tananyaghoz az adekvát módszertani, értékelési módokat – áll a közleményben. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége kedvezőnek értékelte, hogy a Kárpát-medence magyarságának irodalmát, szellemi örökségét egységben kezeli a módosított alaptanterv.

(Címlapfotó: az RMPSZ elnöksége | Fotó forrása: az RMPSZ Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?