Ferenczi Györggyel zenésítette meg Petőfi versét a sepsiszentgyörgyi BRVLG zenekar

A Mit szól a bölcs? új BRVLG-dal online is hallgatható, ahogy a Nem csak borivóknak című album többi dalát is közzéteszik tavaszig. A lemezen Ferenczi György szájharmonikás mellett Szalóki Ági énekesnő és Juhász Gábor dzsesszgitáros is vendégként működik közre.

A BRVLG (ajánlott kiejtése: borvilági) a kilenc éve működő sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar tagjainak új projektje, amely 2019 tavaszán indult, és mostanra készült el az első lemeze, amelynek hét dalát sorra megosztják a világhálón, majd fizikai hordozón is elérhetővé teszik. A friss szerzemények közös nevezője a bor. „Valamikor, a kezdet kezdetén, volt egy Pilinszky verses-zenés műsorom, melyet a közelmúltban Gábor Szabolcs barátommal felújítottunk. A repertoárban szerepelő Bordal indított el a boros útkeresésen, melynek kiemelkedő állomása lett a Borvilági, utóbbi időben BRVLG-ként jegyezve” - mondta el Orbán Ferenc zenekarvezető.Az irodalmi feldolgozások jelentős részét képezik az új lemeznek. A már hallgatható első dal Petőfi Sándor Mit szól a bölcs? című versének megzenésítése, reggae-elemekkel és Ferenczi György szájharmonikájával. További három megzenésített vers várható a klasszikus magyar irodalomból, egy kortárs alkotás és két népdalfeldolgozás, tudtuk meg Orbán Ferenctől. „A gyűjtési szempont egyrészt az volt, hogy az alkotásokban legyenek boros utalások, másrészt törekedtünk a bor többféle vonatkozását is megragadni. Így kapott helyet – többek között – a szőlői állapot, az átváltozás, az átlényegülés, az önfeledt szórakozás, és természetesen a mértéktelenség is. A dalok időszerűségét nemcsak a modern zenei környezet biztosítja, hiszen – bár majdnem kétszáz éves versekről is beszélünk – mondanivalójukban időtlenek” – részletezte a zenekarvezető. „A dalok túlnyomó többségében csak ürügy a bor arra, hogy a világról szólhassunk” – tette hozzá.

Bár a versek megszabják a megszólaltatásukhoz használt dallam-, a ritmus- és a harmóniaközeget, a stílusjegyekkel szabadon játszhatnak az alkotók. „Az a legfontosabb szűrő, hogy mindenki otthon érezze magát az adott zenei térben. Mindnégyünk (Gábor Szabolcs – szaxofon, Gyergyai Szabolcs – basszusgitár, Pál Gábor – dob és Orbán Feren –ének, gitár, mandolin) ízlése némiképp eltérő, ezért is izgalmas számunkra ez a találkozás, hiszen bizonyosan olyan kapcsolódások is jelen vannak, amelyekről csak a hallgatóság részéről szerezhetünk majd tudomást” – magyarázta Orbán Ferenc.

A lemez dalait kéthetente, vasárnaponként teszik közzé a csapat Youtube- és Facebook-csatornáján, így áprilisra hallgathatóvá válik a teljes dalcsokor, melyet minél több koncerten bemutatnának. „Létezik olyan forgatókönyv is, hogy igény esetén a közreműködő művészekkel együtt daloljunk, ennek megvalósítása viszont az időpont-egyeztetés nehézségén túl a szervezők szándékán is múlik. Ez ügyben már folynak tárgyalások, reméljük a legjobbakat!” – fogalmazott a BRVLG zenekar frontembere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?