Újabb három szerző utasította el a Térey-ösztöndíjat

Bartók Imre és Csehy Zoltán után újabb három szerző döntött úgy, hogy nem veszi át a Petőfi Irodalmi Múzeum által felajánlott Térey-ösztöndíjat. Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra szerdán értesítette erről a Litera portált.

A 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzőknek szánt, legalább két évig folyósított ösztöndíjra az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetői javasolhattak személyeket Demeter Szilárd, a PIM Főigazgatója felhívására, majd egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri többfordulós, titkos szavazás eredményeként választott ki 45 kedvezményezettet, akik között több erdélyi szerző is szerepel. Demeter Szilárdnak vétójoga van az ösztöndíjasok személyét illetően.

Bartók Imre a díj odaítélésének átláthatatlanságát és az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét tartotta problémásnak, Csehy Zoltán szerint a kedvezményezettek kiválasztásának kritériumai nem voltak világosak. Bartók Imre helyett Bartis Attila került fel az ösztöndíjasok listájára, aki közölte, elfogadja a támogatást.

Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra visszalépését megelőzte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya visszautasította a korábban felkért Bartók Imre szereplését az Irodalom Éjszakáján. A döntést az Azonnali.hu-nak a következőképpen indokolta a külügy: „Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek, ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.”

Kapcsolódók

Kimaradt?