Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában vendégszerepel a temesvári színház

Székelyföldre készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata a IV. Henrik című előadásával. A társulat elsőként a Magyar Színházi Szövetség színházi találkozóján, a MAFESZT-en lép fel a Victor Ioan Frunză rendezte darabbal, kedd este hét órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Nagytermében. Majd, a fesztiválhangulatból merítkezve, indul is tovább a társulat Csíkszeredába, hogy pénteken szintén este hét órától a Szakszervezetek Művelődési Házában játszhasson.

A IV. Henrik története 20 évvel a színpadi események előtt kezdődik, amikor egy fiatal arisztokrata – színész hajlamának engedve – egy jelmezes lovas felvonuláson balesetet szenved. Másnap abban a tévképzetben tér magához, hogy ő IV. Henrik, a középkori német- római császár, aki egész életében viszályban állt a pápával, és akihez a legendás Canossa-járás is köthető. Megőrült, vagy csak szerepet játszik? És ha őrült, akkor a környezete miért tart vele ebben az őrületben? Ha pedig játék csupán, hogy lehet ennyire valószerű? Egyáltalán honnan tudjuk, meddig tart a normalitás és hol kezdődik a téboly?

A címszerepben Balázs Attila, míg a színház művészei közül Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Molnos András Csaba, Aszalos Géza, Kiss Attila, Csata Zsolt, Tar Mónika, Vass Richárd, Mihály Csongor, Lukács Szilárd és Szabó Enikő (meghívott vendégművész) látható a színpadon. A zenei aláfestést egy tizenöt tagú zenekar szolgáltatja Cári Tibor vezénylésével.

Az előadást román nyelvű fordítással játsszák (a fordításért a helyszínen fülhallgató igényelhető). Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják. 

A temesvári magyar társulat és Victor Ioan Frunză egy évtizeden át tartó közös munkája a színház történetének egyik legtermékenyebb időszakának számít. Ebben a periódusban olyan országos sikernek örvendő előadások születtek, mint a Lorenzaccio (1998), a Lecke (2001), a Kommunizmus története elmebetegeknek (2003), a Hamlet (2003, 2004), majd a Rosencrantz és Guilderstern halott, mely 2009-ben megkapta a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat.

Kapcsolódók

Kimaradt?