Magyar kulturális személyiségeket is kitüntetett Klaus Johannis a román kultúra napján

A román kultúra napjának alkalmából állami kitüntetést adományozott Klaus Johannis az erdélyi magyar kultúra két személyiségének is.

A szerdán aláírt elnöki dekrétum szerint a román kulturális érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki az államfő Szenkovics Enikő kolozsvári műfordítót és Szabó Bálint kolozsvári építőmérnököt, műemlék-restaurátort.

Az 1974-ben született Szenkovics Enikő korábban Hieronymus-díjat is kapott. Eddigi munkásságát és érdeklődési irányát két forrásnyelv határozta meg, mind a román, mind a német irodalom köréből készített műfordításokat. Hosszú ideje gondos és figyelmes fordítója az erdélyi német irodalomnak, fordításain keresztül a magyar olvasó átfogó képet kaphat a romániai németség szépirodalmából.

A 76 éves Szabó Bálint 1998 óta a műemlékvédelemben nagy fontosságú történeti tartószerkezetek rehabilitációjának oktatója a Kolozsvári Műszaki Egyetemen. Tagja a Műemlék­restaurátorok Országos Egyesületének (1995-től), elnöke az Erdélyi Műemlék­restaurátorok Egyesületének (1996-tól), alapító igazgatója az 1996-ban létrehozott Transilvania Trust Alapítványnak, vezetőségi tagja az ICOMOS Román Nemzeti Bizottságnak. Munkásságért Kós Károly-díjat is kapott.

Az elnöki hivatal az idei kitüntetettek listájának összeállítása előtt konzultált az RMDSZ-szel is. Hegedüs Csilla szóvivő a Maszolnak elmondta, az ügyvezető elnökség kulturális főosztálya négy kulturális személyiséget terjesztett fel az állami elismerésre: Szenkovics Enikőt, Szilágyi N. Sándor nyelvész professzort, Demény Péter írót és Marius Tabacu műfordítót.

Kapcsolódók

Kimaradt?