Erdélyi és magyarországi népzenészek ünneplik a hatvan éves Papp István „Gázsát”

Szülővárosában, Kolozsváron tartják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarvezető prímásának születésnapi koncertjét. Papp István „Gázsa”, aki a kolozsvári táncházmozgalom egyik alapítója, hatvan éves.

Az erdélyi és magyarországi zenészkollegák december 7-én, szombaton este hét órától gyűlnek össze a kolozsvári Tranzit Házban az ünnepi koncertre, ahol a közönség egyedülálló válogatást kap a gazdag népzenei életműből.

A műsorban az erdélyi táncházmozgalom alapjait jelentő mezőségi és kalotaszegi zenék mellett ádámosi, szatmári, méhkeréki, szászcsávási és őrkői dallamok is felcsendülnek, jól bemutatva a kolozsvári származású prímás erdélyi és magyarországi pályafutásának legfontosabb állomásait. A nagyszabású koncert meghívott előadói között szerepel az erdélyi táncházmozgalom egyik alapító zenekara (Bodzafa), a magyarországi évek alatt szerzett zenészbarátok és kollégák (Gázsa zenekar, Magyar Nemzeti Táncegyüttes), és az erdélyi zenészgenerációk újabb tagjai is (Üsztürü, Heveder), közölte a szervező Bogáncs-Zurboló Egyesület.A koncerten közreműködik Papp István „Gázsa” két zenekara, a Gázsa zenekar (Papp István Gázsa, Árendás Péter, Liber Róbert, Szabó Dániel) és a Bodzafa (Papp István Gázsa, Kelemen László, Szalay Zoltán), Györfi Erzsébet (Barozda), az Üsztürü zenekar (Major Levente, Moldován Horváth István, Szász József, Szász Lőrinc), a Heveder zenekar (Fazakas Levente, Molnár Szabolcs, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György), a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenekara (Papp István Gázsa, Takács Ádám, D. Tóth Sándor, Liber Róbert, Csávás Attila), Demeter Erika és Székely Levente.

Papp István „Gázsa” 1959-ben született Kolozsváron. Népzenész-pályájának első állomása a Bodzafa együttes volt, amellyel a kolozsvári, dési, tordai táncházakban heti rendszerességgel muzsikált, és fellépett Románia különböző városaiban. 1977-ben egyik alapítója volt az erdélyi táncházmozgalomnak, népzenei gyűjtéseit a táncházakban és lemezkiadásokon is bemutatta. Az 1990-es évek elején világzenét játszott a budapesti Malév Kamarás együttesben, majd a Budapest Táncegyüttes, később a Magyar Nemzeti Táncegyüttes prímása lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?