A film és a blues fővárosa lesz néhány napig Marosvásárhely

Kedden kezdődik a 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál és az 5. Freedom Blues Festival Marosvásárhelyen. A szervezők közös hétfői sajtótájékoztatón mondták el, hogy pontosan mire számíthatnak a filmek és a zene szerelmesei – számolt be az Erdély TV.

27. alkalommal fénylik fel a vászon a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol idén 49 alkotás szerepel az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál tízórás versenyprogramjában. Az előzsűri 74 ország ezerszáz alkotása közül 25 kisjátékfilmet, 21 animációt, 2 dokumentumfilmet és 1 kísérleti filmet válogatott be a szemlére. A versenyprogramon kívül, dokumentum- illetve nagyjátékfilmeket mutatnak be, a gyerkeknek pedig animációs filmekkel készülnek – mondta el Sipos Levente, a fesztivál igazgatója.

„Gyakorlatilag ebben a műfajban egyedi a régióban, és ez azt mutatja, hogy a közönség elfogadta, szereti és éltető erőt ad a jelenlétével ennek a fesztiválnak, és arra ösztönöz minket is, hogy folytassuk a munkát, addig ameddig meglátogatnak minket ezalatt az öt nap alatt” – részletezte az igazgató.

A filmek bemutatása mellett kiállítások és koncertek színesítik a fesztiválprogramot. A Freedom Blues Festival három napig a blues fővárosává teszi Marosvásárhelyt, ahol a külföldi fellépők mellett helyi zenekarok is fellépnek.

„Ezenkívül mi nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a kezdő zenekarokra, hogy minden évben igyekszek két három csapatot, akár négyet is, mikor mennyit kapunk, hogy új csapatok, új nevek jelenjenek meg a színpadon, a plakátunkon” – magyarázta Demeter József főszervező.

A szervezők célja, egy olyan kulturális program kialakítása, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Kedden este 7 órakor kortárs szimfonikus koncerttel kezdődik a fesztivál, de a héten a Jazz and Blues Clubba is érdemes ellátogatni, ahol a blues koncertek mellett a hajnalig tartó élőzenés bulik is lesznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?