FLOW3: fotókiállítás-performansz is lesz a sepsiszentgyörgyi mozgásszínházi fesztiválon

A letisztultság és a minimalizmus lesz a Sepsiszentgyörgyön november 13-17. között harmadik alkalommal megrendezett FLOW Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál fő témája, közölték a szervezők.

A kortárs tánc-szcéna reprezentatív irányvonalait bemutató fesztiválon négy meghívott produkció és az M Studio legújabb előadása mutatkozik be. A meghívott alkotókkal beszélgetést is szerveznek.

Újdonságnak számít a meghívott produkciók között egy állandó programpont, Josef Nadj Mnémosyne című fotókiállítás-performansza, melyet több alkalommal lehet majd megtekinteni a fesztivál során. Első alkalommal lép fel Romániában a francia Emanuel Gat Dance, a társulat a SACRE | WORKS című produkcióval érkezik Sepsiszentgyörgyre. Továbbá látható lesz a Góbi Dance Company Volitant című szóló produkciója, illetve a Közép-Európa Táncszínház Special Society című táncdarabja, mely a szlovák alkotó, Anton Lachky koreográfiájában készült.A fesztivált az M Studio jelenleg készülő új produkciója, a Variations: Nr.1 nyitja meg november 13-án, 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. A produkció koreográfusa Ermira Goro, a brit DV8 Physical Theatre táncosa, akit 2017-ben, a FLOW2 keretében láthattak a résztvevők a Dandelion (Onassis Cultural Center) című előadásban. Az alkotó koreográfusként tér vissza Sepsiszentgyörgyre, a Variations: Nr.1 önmagunk és a másik hiteles megismerését, az őszinte kapcsolatteremtés lehetőségeit kutatja a tánc és a fizikai színház nyelvén. Az előadás a jelentésadás gesztusát, az önmagunkról és egymásról alkotott benyomásaink, megfigyeléseink és a „jelenben létezés” formáit vizsgálja. Az előadás bemutatójára 2019. október 30-án, 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.

November 14-én, 15-én valamint 16-án, összesen 7 alkalommal lesz látogatható Josef Nadj rendhagyó kiállítás-perfomansza, a Mnémosyne. Az alkotó életében a színházi és koreográfiai munkái mellett a képzőművészet és fotográfia is intenzíven jelen van. Harminc évvel első előadásának bemutatója után Josef Nadj egy globális darabot alkot meg - egy fényképészeti kiállítás által körbeölelt fekete dobozt, amelyben közönségével közeli távolságban, színészként, táncosként és előadóművészként van jelen. Személyes tisztelgés Aby Warburg német művészettörténész Atlas című befejezetlen projektjének, a Mnémosyne maga a teljesség - installáció, előadás és kiállítás egyidőben. A kiállítás-performansz a Tamási Áron Színház Kamaratermében lesz látható.

November 15-én 20 órától a Góbi Dance Company Volitant című szóló produkciója tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban. A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. A Volitant felkerült az Aerowaves Twenty18 legjobb 20 európai kortárstánc előadásainak listájára valamint számos díjjal jutalmazták. Góbi Rita a független magyar táncélet különleges színfoltja, alkotásait a precízen kidolgozott koreográfia és a minimalizmus jellemzi. Stílusjegyei sajátosságairól már kaphatott ízelítőt a helyi közönség, hiszen ő jegyzi az M Studio Sírunk, nevetünk című előadásának koreográfiáját, amely a 2019/2020-as évad első bemutatója volt.November 16-án ugyancsak 20 órától a Közép-Európa Táncszínház lép színpadra, Special Society című táncdarabukkal. Az előadás koreográfusa Anton Lachky, az Akram Khan Company táncosa, valamint az Anton Lachky Company alapítója. A termékeny alkotó közel tizenöt produkciót jegyzett az elmúlt tíz évben Európától egészen az Egyesült Államokig. Az előadásban egy különleges társaság szürrealisztikus képei peregnek le előttünk, miközben az álom és a képzelet birodalmába lépünk. Anton Lachky átlépi határainkat, megnyitja érzékeinket, és olyan utazásra csábít, amilyenben ezelőtt még sosem volt részünk. A produkcióra a Háromszék Táncstúdióban kerül sor.A fesztivál záróakkordjaként, november 17-én egy különleges produkcióval készülnek a szervezők. A francia Emanuel Gat Dance első alkalommal érkezik Romániába, a társulat alapítója az izraeli Emanuel Gat táncos, koreográfus, aki számos nemzetközi díjjal és szakmai elismeréssel a zsebében, korunk egyik meghatározó táncművésze. A SACRE | WORKS című elődás négy különálló koreográfiát foglal magába, a SACRE három nő és két férfi számára készített darab, amely Sztravinszkij ismert zeneművén, a Tavaszi áldozaton alapszik és dekonstruálja a kubai salsa tánc mechanikáját, mozgásvilágát. A WORKS öt előadó egyediségét, virtuozitását, merészségét és emberségét ünnepli: öt táncos, három rövid koreográfiában, különböző felállásban és zenei környezetben az idejét múlt hierarchiák lebontására tesz kísérletet. Az előadás a Tamási Áron Színház nagytermében tekinthető meg.A fesztivál létrejöttét Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap, a Bukaresti Francia Intézet, az UNITER (Román Színházi Szövetség) valamint a Communitas Alapítvány támogatják. Jegyek már kaphatók Sepsiszentgyörgyön a Központi Jegyirodában valamint online

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?