Két napon át folyt a méz(fesztivál) Csíkszeredában

Ha a tejjel-mézzel folyó Kánaán még nem is jött el a Hargita alján, a Székelyföld Napok keretében megrendezett Hagyományos Termékek Őszi Vására és a hozzá kapcsolódó Mézfesztivál bőséggel szolgáltatott ínyencségeket a látogatóknak. A gasztronómiai élmények mellett a kultúrára éhesek sem voltak események híján.

Két napon át hagyományos környékbeli termékeket és persze, sok-sok mézet kínáló árusok töltötték meg Csíkszereda központját. A Szabadság téren felállított színpadon pedig különböző produkciók tették színesebbé a vásári forgatagot. A sátrak alá bekukkantva válogathattunk a legkülönfélébb falatoznivalókban: volt itt házikenyér, hentesáru, zöldség, sajt, szörp, lekvár. A Mézfesztiválra érkező termelők pedig a méhek által előállított legkülönfélébb mézeket és egyéb különlegességeket kínálták. Természetesen a kézművesek sem hiányoztak, ahogy egy valódi vásárhoz ez illik, számos sátorban kínálták ők is portékájukat.

A Mézfesztivál hagyományosan hangulatos jelenete a mézlovagok avatása. Ez szombaton történt meg. A mézlovagrendek színes felvonulással tisztelegtek a város lakossága előtt, nyomukban a Csíkszentsimoni Fúvószenekarral igazán felemelő látványt nyújtottak. A lovagok és lovagjelöltek a főtérről indulva közösen vettek részt szentmisén, ahol az idei méztermést is megszentelték.

Ezt követően a Mikó vár előterében az egyenesen Magyarországról érkezett mézkirálynő, Szemerits Eszter ültette el a Mézkirálynő Levenduláját. Természetesen a királynő feladatai nem merültek ki a virágültetésben, a csíkszeredai főtéren felállított színpadon ő avatta fel az új mézlovagokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?