Még nagyobbra és színesebbre tervezik az Örökségünk Őrei vetélkedőt

Október 18-ig jelentkezhetnek az Örökségünk Őrei örökségvédelmi vetélkedő új évadára az épített örökség iránt érdeklődő 9 – 12. osztályos csapatok, közölte az RMDSZ kulturális főosztálya. Az országos döntőt tavasszal az előző évad nyertese, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium látja vendégül.

A szervezők közleménye szerint az első hivatalosan elismert örökségvédelmi verseny idén nagyobb, színesebb lesz, a cél viszont ugyanaz: megismerni és megismertetni közösségünkkel Erdély rendkívül gazdag épített örökségét.„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációkat nevel 2012 óta, amely nélkülözhetetlennek tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. A diákok évről évre bebizonyítják, hogy fontos számukra erdélyi kincseink védelme, ezeknek népszerűsítése, újjáélesztése, funkcióinak továbbgondolása” – mondta el Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. „Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük” – tette hozzá.

A versenybe eddig 13 megye több mint 3000 diákja kapcsolódott be. Idén a szervezők azt remélik, ez a szám lényegesen nőni fog, és új megyék és iskolák is csatlakoznak az Európa-szerte sikertörténetként említett mozgalomba. A verseny lényege, hogy a diákok saját elképzelésük szerint, kreatív megoldásokkal megismerjék és élettel töltsék meg műemlék védencüket, bekapcsolva tevékenységükbe az iskolai közösségüket, a szülőket, ismerősöket és a szakembereket is.

A csapatok jelentkezését október 18-ig várják az info.oroksegunkorei@gmail.com e-mailcímre, ahol további információkat is kérhetnek, ahogy az Örökségünk őrei Facebook-oldalán is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?