Székelyföldi gyermekotthonról szóló film nyert közönségdíjat a 19. Filmtettfeszten

Átadták szombat délután a 19. Filmtettfeszt Filmgalopp nevű versenyének díjait a kolozsvári Győzelem moziban. Idén hat erdélyi alkotó dokumentumfilmje indult. A filmek mellett most először filmes újságírót is díjazott a Filmtett.

Jakab-Benke Nándor megbízott főszerkesztő szerint az új díj célja a fiatal szerzők ösztönzése, a kiválóság és a hűség elismerése. Idén Soós Tamás munkáját jutalmazták, aki tíz éve szerzője a Filmtettnek, kritikái mellett emlékezetes interjúkat készített, olvasható a szervezők közleményében.

Az internetes szavazatok alapján a Nobila Casa felajánlásával kiosztott ezer lej értékű közönségdíjat Miklós Nóra Tejjel kifli című filmje nyerte az 5. Filmgaloppon versenyző dokumentumfilmek közül. A film azt a székelyabodi házat mutatja be, ahol mélyszegénységben élő családok gyermekeinek próbálják megadni szervezett körülmények között azt, amit otthon nincs esélyük megkapni.Az NMHH Médiatanácsának egymillió forintos fődíját Ugron Réka Fiam, Iulian című filmjének ítélte a Báron György filmesztéta, Lévai Balázs rendező, producer és Csuja László rendező alkotta szakmai zsűri. A film főszereplője egy dobrogea-i faluban élő nő, akinek legnagyobb fájdalma, hogy válása után fia is elhidegült tőle. Némiképp támaszt nyújt neki egy hozzá hasonlóan magányos barátnője, akivel egy szép nap különleges utazást tesz a tengerhez.„Könnyű dolgunk volt, nagyjából egyetértettünk mindenben” – fogalmazott a zsűri nevében Báron György. Ugron Réka távollétében a díjat Németh Előd filmkritikus, újságíró vette át, tolmácsolva a rendező köszönetét is, mint mondta, a díjazott különösen hálás, hiszen a dokumentumfilmes munkájával kapcsolatban ez volt az első elismerés.

Kapcsolódók

Kimaradt?