Könyvtárépület kerestetik Szatmárnémetiben

Majd' fél évszázad után költözni fog a Szatmár Megyei Könyvtár – új otthonára várja az ajánlatokat a megyei tanács, s az ingatlannak mind méretileg, mind elhelyezkedésileg megfelelőnek kell lennie.

Szatmár megye történelmében több végtelen történet is húzódik, melyek közül az egyik a Szatmár Megyei Könyvtár székhelyének regénye.

A történet jelenkori szálai közel hét évtizedre nyúlnak vissza, 1951-ig, amikor megalakult a „Rajoni Könyvtár”, majd 1974-től mint Szatmár Megyei Könyvtár átköltözött jelenlegi székhelyére, a Decebal (Várdomb) utca 2. szám alatti impozáns palotába – amely mindeen tekintetben egy könyvtárhoz méltó székhely.

Csak épp az épület tulajdonjogi helyzete körül lettek bonyodalmak a rendszerváltást követően, olyannyira, hogy a pereskedések miatt a könyvtár hosszú éveken keresztül zárva is volt. Az áldatlan állapot 2011-ben ért véget, amikor az ingatlan tulajdonosa, a Federalcoop és a megyei tanács bérleti szerződést kötött, ugyanakkor mind a tanács vezetősége, mind a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a megyei könyvtár székhelygondját mihamarabb meg kell oldani, hogy a hároméves bérleti szerződés lejárta után az intézmény olyan épületbe költözhessen, melyért nem kell majd borsos bérleti díjat fizetni – és amely nem ilyen szűkös.

Mert palota ide vagy oda, de a könyvek, kötetek száma folyamatosan bővült (hiszen egyrészt igyekeznek beszerezni a megjelenő újdonságokat, másrészt magánszemélyek is felajánlották, rájuk testálták gyűjteményüket) akárcsak a folyóiratoké, újságoké s ma már (szó szerint!) pincétől a padlásig mindent el- és beborítanak a könyvek, élvezhetetlenül összezsúfolva.

Grandiózus építési tervek

2012–ben megfogalmazódott egy vadonatúj épület felépítésének ötlete – segítségként Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala felajánlotta a tulajdonában lévő, városközponti, 1700 négyzetméteres területet-ingatlant, azzal a kikötéssel, hogy a könyvtárépítés munkálatai bizonyos időn belül meg kell kezdődjenek –, az új könyvtár grandiózus tervei el is készültek borsos áron, s a hét évvel ezelőtti számítások szerint az építkezés költségeit 49 477 095 lejre becsülték. Akkor még úgy gondolták, 2013-ban befejezik a közbeszerzési eljárást s megkezdik az építkezést, ami két évig tartott volna és 2015-ben a Szatmár Megyei Könyvtár beköltözhet új és végleges otthonába.

Sajnos nem így történt, a folyamatos „újragondolások” miatt még a közbeszerzési eljárás sem kezdődött el, a Federalcooppal kötött, szintén jelentős összegű bérleti szerződést meg kellett hosszabbítani; 2015-ben a megyei tanács akkori vezetősége az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL), majd az Országos Beruházási Ügynökségnél (CNI) szerette volna az akkor már 61,3 millió lej értékű beruházást finanszírozni-megpályáztatni, ez azonban nem sikerült. Már csak azért sem, mert épületterv volt ugyan, de a felajánlott telken is volt egy épület, amit a város mint tulajdonos kellett volna lebontasson, illetve a bontási munkálatokat finanszírozza, viszont az akkor város- és megyevezető megromlott viszonya miatt nem került rá sor, ráadásul letelt az a bizonyos határidp is, így a terület visszakerült a városhoz.

Áldatlan állapotok

Mindeközben a könyvtárépületbeli áldatlan állapotok csak tovább romlottak, s egyre inkább könyvraktárra vagy lerakatra emlékeztetnek, mintsem könyvtárra, s lassan az ott dolgozók számára a megfelelő munkakörülményeket sem lehetett már biztosítani.

ASzatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a könyvtár kérésére 2012 óta felméréseket készít, amelyekből kiderült, hogy mikroorganizmusok veszélyeztetik a könyvtárosok egészségi állapotát, ráadásul a régi könyvek különösen gazdag gyűjteményének karbantartására (melyek állapota szintén a nem megfelelő körülmények miatt romlik) szükség lenne egy iratkonzerváló laboratórium létrehozására is – hogy a különböző, könyvhöz és olvasáshoz kapcsolódó felnőtt vagy gyermekrendezvények számára alkalmatlan helyiségeket, a múltkorszaki olvasótermet már ne is említsük.

Az elmúlt években a megyei tanács jelenlegi vezetősége szinte folyamatosan kereste az új könyvtárszékhelyet (az építkezés ötletét teljesen elvetették a hatalmas összeg és beláthatatlan időtartam okán), potenciális megoldásként felmerült az egykori Luceafărul-mozi épülete, de a Nagyzsinagóga is, ám amíg nem állt rendelkezésükre konkrét anyagi támogatás, túl sok mindent nem tudtak lépni.

Ez az akadály év elején hárult el, amikor az országos költségvetésben 12 millió lejt különítetek el épületvásárlás számára – s most várják az ajánlatokat a könyvek új otthona számára.

A jelentkezési határidő október 21-én jár le ugyan, de eddig még senki nem nyújtotta be ajánlatát a majdani könyvtárépülettel kapcsolatban – ami kissé furcsának tűnhet annak fényében, hogy év elején, amikor biztossá vált: az országos költségvetésben tételesen 12 millió lej van elkülönítve a kulturális intézmény épületvásárlása számára, sokan kopogtattak a tanácselnök ajtaján és különféle ingatlanok tulajdonosai több ajánlatot is benyújtottak a megyei tanácshoz.

Persze, nem könnyű olyan épületet találni, ami egyrészt megfelel a törvény által előírt szigorú kritériumoknak, másrészt a helyi specifikumoknak, s miután meglesz az új otthon, maga a költözés is hosszú hónapokat, de akár éveket fog igénybe venni, hiszen több mint 450 ezenyi könyvtári cikket (köteteket, folyóirat és újsággyűjteményeket, speciális tárolást igénylő régi könyveket, könyvritkaságokat) kell elmozdítani jelenlegi helyéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?