Külön szobát kap Rhédey Klaudia, az angol királynő ükanyja az erdőszentgyörgyi kastélymúzeumban

Pénteken nyílik a Rhédey család történetét bemutató, régóta tervezett ötszobás kiállítás a Maros megyei Erdőszentgyörgyön. A pénteki avatóünnepségen a művelődési miniszter mellett többek között a brit nagykövet is jelen lesz, a család egyik tagja, Rhédey Klaudia ugyanis II. Erzsébet brit királynő ükanyja.

A kiállítás előkészítése során fedezték fel Rhédey Klaudia (1812-1841) Stuttgartban őrzött, német nyelven írt naplóját, amelyben a grófnő erdőszentgyörgyi, kolozsvári – a főtéri palotában töltött – gyermekkori időszakára, első bécsi útjára és későbbi férjével, Alexander von Württemberg herceggel való találkozására is visszaemlékszik, mondta el a Szabadság napilapnak Fehér János művészettörténész. A napló szövegét eredetiben és magyar fordításban is tervezik kiadni a közeljövőben, árulta el a kutató.A Rhédey család a 17–18. század folyamán lett birtokos Erdőszentgyörgyön Rhédey János és Kornis Margit házassága után. Ifjabb Rhédey János Udvarhely széki főkirálybíró volt. A család magyarországi ágához tartozott az a Rhédey Ferenc, aki a 17. században erdélyi fejedelem volt.

A kiállítás külön szobát szentel Rhédey Klaudiának, férjének, Alexander von Württembergnek, az egyik helyiséget bálteremnek rendezik be, és lesz egy szoba, ahol a település és a kastély történetét mutatják be.

A megnyitón a brit királyi család képviseletében Andrew Noblel nagykövet vesz részt, jelen lesz Klaus Peter Krüger, aki Brandenburg tartomány és Románia Központi Fejlesztési Régiójának partnerségét képviseli, valamint Valer Daniel Breaz művelődési miniszter is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?